Időjárás

Sivatagi por szűri a napsütést húsvétvasárnap, közel 30 fok is lehet

Várhelyi Olivér: Készen állunk arra, hogy javasoljuk a Tanácsnak a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Immár a második magas szintű tárgyalás zajlott az Európai Bizottság és Bosznia-Hercegovina kormánya között, ahol a nyugat-balkáni állam tagjelölti státuszához kapcsolódó intézkedéseket értékelték. Az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar biztosa pozitívan értékelte a bosnyák kormány eddigi munkáját, amelynek eredményeképpen már akár jövőre elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások az EU és Bosznia-Hercegovina között.

Hatalmas fejlődést látunk a reformok terén Bosznia-Hercegovinában, és látható, hogy minden politikai párt nyíltan elkötelezett az uniós csatlakozás mellett, amelyet az ország egyetlen stratégiai prioritásának tekintenek – fogalmazott Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa a Borjana Krištoval, Bosznia-Hercegovina miniszterelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón kedden.

A nyugat-balkáni ország eddigi eredményei kapcsán Várhelyi kiemelte, hogy az igazságszolgáltatás reformjára, az információ szabad hozzáférésére, vagy éppen a külföldiekre vonatkozó törvényjavaslatokat is elfogadta a parlament.

Rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovina olyan fontos politikai stratégiákat is megalkotott, mint a pénzmosás elleni küzdelem, a migrációra és a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó akcióterv, valamint a háborús bűnökre vonatkozó nemzeti stratégia. Az uniós biztos viszont arra is emlékeztetett, hogy további eredményekre van szükség a nyugat-balkáni országban a reformok terén.

A bosnyák kormány eddigi elkötelezettségét és teljesítményét méltatva Várhelyi úgy fogalmazott: készen állnak arra, hogy javaslatot tegyenek a Tanácsnak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Bosznia-Hercegovinával.

Borjana Krišto miniszterelnök a sajtótájékoztatón tartott beszédében kijelentette: egyértelmű az elkötelezettségük az iránt, hogy országa európai útjának nincs alternatívája. Ennek megfelelően folytatják a munkát a reformok terén.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az uniós tagjelölti státusz hozzájárult a politikai kapcsolatok stabilizálásához hazájában, amely lehetővé tette a gyors kormányalakítást és a reformok hatékony végrehajtását.

Kiemelt kép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja  (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Francisco Seco / POOL)

Ajánljuk még