Időjárás

Nagyot fordult az időjárás: képeken a havazás!

Választások Szerbiában: fontos, hogy a vajdasági magyarságnak erős helyi képviselete legyen

Előre hozott parlamenti választásokat tartanak december 17-én Szerbiában. A háromszintű szerbiai választásokon – köztársasági, tartományi és 65 községben önkormányzati – minden magyar szavazat számít. Juhász Bálint tartományi listavezető szerint december 17-én a délvidéki magyarok a folytatásról döntenek.

Javában zajlik a választási kampány Szerbiában a jövő vasárnapi választások előtt. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Zentán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) rendezvényén azt mondta: a magyar kormány nagyon komolyan veszi, hogy

a határon túli magyar közösségeknek rendelkezniük kell azokkal az intézményi hálókkal, amelyek lehetővé teszik az identitás megőrzését és átadását.

„Magyarország kormánya számára kulcsfontosságú, hogy a határon túli magyarság erős helyi képviselettel rendelkezzen. Az elmúlt, most már azt lehet mondani több mint egy évtizedben Magyarország kormánya és a vajdasági magyarságot képviselő VMSZ között stratégiai partnerség alakult ki. Nagyon szoros és nagyon jó együttműködést sikerült kialakítani, és a mai látogatás arra kiválóan alkalmas volt, hogy megbizonyosodhattunk arról közösen Pásztor Bálint megbízott elnökkel, hogy az ide juttatott juttatások kiválóan hasznosultak”– mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az elmúlt nyolc év sikeres gazdasági programját folytatni kell – erről az M1 műsorában beszélt Juhász Bálint tartományi listavezető, aki egyben a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is. Azt mondta: az alapítvány a magyar kormány támogatásával

12 500 munkahely megtartásához, csaknem 4000 új munkahely létrehozásához és 700 új vállalkozás elindításához járult hozzá.

Segítségükkel 1100 délvidéki család juthatott saját otthonhoz is. A listavezető mindenkit szavazásra buzdított.

Kapcsolódó tartalom

„A megkezdett munka folytatása, Pásztor István életművének a folytatása, a gazdasági fejlesztési programnak a folytatása. Mindenkit arra kérek, hogy december 17-én menjen el szavazni, és ez vonatkozik a Magyarországon élő vajdaságiakra is” – hangsúlyozta Juhász Bálint tartományi listavezető.

Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője pedig kiemelte:

a VMSZ gazdaságfejlesztési programja a magyar kormány, illetve a Prosperitati Alapítvány közreműködésével valósulhat meg.

A programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték a legnagyobb hangsúlyt, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, a folyamat visszafordítása.

Kapcsolódó tartalom

Lajkó Fanni azt mondta:

a VMSZ hidat képez a két ország között, így erősítve Szerbia és Magyarország gazdasági, kulturális kapcsolatát.

Szerinte fontos, hogy minél több képviselője legyen a VMSZ-nek a szerb parlamentben.

Kapcsolódó tartalom

„A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi és köztársasági szinten is minél több képviselővel rendelkezzen, ugyanis a vajdasági magyaroknak a hangja a VMSZ a belgrádi parlamentben és ezért is fontos az, hogy minél több szavazatra tehessenek szert” – magyarázta Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője.

Kapcsolódó tartalom

A december 17-ei előre hozott szerbiai választásokon a VMSZ a köztársasági és a tartományi listán is a 6-os számmal szerepel.

Kiemelt kép forrása: Orbán Balázs hivatalos Facebook-oldala

Ajánljuk még