Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

„Nagy erőket vetettünk be, a föld is beleremegett" – az izraeli hadsereg a Hamász zászlóaljparancsnokainak felével végzett

Az izraeli erők a Hamász zászlóaljparancsnokainak a felével végeztek – jelentette be kedd este az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu hozzátette: a palesztin iszlamista szervezet összesen 24, egyenként mintegy ezerfős katonai alakulattal rendelkezik. Az izraeli offenzíva ugyanis már a Gázai övezet déli városait is elérte, most Hán Júniszt veszik ostromzár alá Jeruzsálem csapatai.

Házról házra haladva zúzza szét a Hamász ellenállását az izraeli hadsereg a Gázai övezetben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a palesztin iszlamista szervezet zászlóaljparancsnokainak mintegy felével végeztek Gázában.

Kapcsolódó tartalom

„Harcosaink kiterjesztették a Hamász ellen indított szárazföldi műveleteket a Gázai övezet teljes egészére, beleértve a térség déli részét is. Ma nagy erőket vetettünk be, a föld is beleremegett Hán Júnisznál és Dzsabáliánál, mindkét várost ostrom alá vettük. Átvettük az irányítást a Hamász biztonsági parancsnoksága felett, bátor katonáink a gyilkosok ellen harcolnak, sorra iktatják ki őket” – fogalmazott Benjámin Netanjahu  izraeli kormányfő.

Az izraeli védelmi miniszter pedig arról beszélt:

nem marad egyetlen Hamász-zászlóalj sem,

amely veszélyt jelenthetne Izrael számára. Joáv Galant kijelentette,

a Hamász apránként elveszíti ellenőrzését a Gázai övezet felett.

Hozzátette: csapataik jelenleg az övezet déli részében, Hán Júnisz városának „szívében” vannak, de az északi térségben is heves összecsapások folynak.

Kapcsolódó tartalom

„Azok, akik úgy hitték, hogy az izraeli hadsereg nem tudja, hogyan folytassa a harcot a tűzszünet után, nagyot tévedtek, a Hamász máris érzi ezt. Számos Hamász-parancsnokkal végeztünk az elmúlt napokban” – mondta el Herci Halevi izraeli vezérkari főnök.

A Gázai övezetben azonban továbbra is rengeteg a civil.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint folyamatosan romlik a palesztin lakosság helyzete.

„A helyzet óráról órára egyre rosszabb. Erőteljesen bombázzák a teljes térséget, még a déli részeket is, mint például Hán Júniszt vagy akár Rafahot. Még azt is láttam az elmúlt néhány napban, hogy egyre több a belső menekült, ők a középső területekről, sőt most már a déli területekről is továbbmenekülnek déli irányba” – hangsúlyozta Richard Peeperkorn, a WHO gázai képviselője.

Kapcsolódó tartalom

Az Izrael által biztonságosnak minősített területeken az UNICEF szerint

az alapvető létszükségleteiket sem tudják kielégíteni az emberek.

A higiénia szinte teljes hiánya miatt pedig bármikor kitörhet egy járvány. Az Egyesült Államok is arra próbálja rávenni Jeruzsálemet, hogy engedjen be több üzemanyagot Gázába, így javítva a lakosság helyzetén.

Kapcsolódó tartalom

„Nem jut be az élelmiszer és elegendő víz sem. Napi mintegy száz teherautó hajthat be a térségbe. Ez a szám csökkent, amióta véget ért a tűzszünet, jóval nagyobbnak kellene lennie. Azzal kerestük meg az izraeli kormányt, hogy engedjen be több teherautót” – mondta Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő.

Kapcsolódó tartalom

A háború halálos áldozatainak száma már a húszezret közelíti: október hetedike óta több mint 1200 izraeli és külföldi állampolgár vesztette életét, az elhunytak többsége azonban palesztin: a beszámolók szerint

a Gázai övezetben több mint 15 ezren haltak meg

október eleje óta, több ezer ember pedig eltűnt.

Kiemelt kép: Izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált házak között a Gázai övezet közelében lévő Kefar-Aza kibucban 2023. november 22-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Ajánljuk még