Időjárás

Jön a meleg, a sivatagi por, még az óraátállítás is, aztán a fordulat

Bekerültek a Nobel-díj Múzeumba az idei díjazottak adományai

Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak.

Ulf Larsson kurátor az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítójának elmondta, hogy Karikó Katalin – az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje –

kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak.

A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így a pipetta – amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől – szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve – emelte ki a kurátor, hozzátéve, hogy nagyon örültek az ajándéknak.

Krausz Ferenc, aki fizikai Nobel-díjat vehet át vasárnap, annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak.

Kapcsolódó tartalom

Néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség” – tette hozzá Ulf Larsson.

Arra a kérdésre, hogy melyik a legérdekesebb darab, amelyet idén kaptak, kiemelte Karikó Katalin kutató- és díjazott-társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándékát. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg,

ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.

Kapcsolódó tartalom

Ulf Larsson elmondta, hogy az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Az összes tárgyat helyhiány miatt egyszerre nem tudják bemutatni.

Kiemelt kép: Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus a stockholmi magyar nagykövetség és a Svédországi Magyar Orvosi Egyesület szervezésében tartott találkozón a Svéd Történeti Múzeumban Stockholmban 2023. december 5-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még