Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a Gázai övezetben a palesztinok „totális borzalomban” élnek

A Gázai övezetben élő palesztinok „totális borzalomban” élnek – jelentette ki szerdán Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki egyben aggodalmát fejezte ki a további erőszakos cselekmények miatt.

A világszervezet tisztviselője genfi sajtóértekezletén hangoztatta, két hónappal a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok által Izrael ellen elkövetett szörnyű támadások után, a gázai civileket Izrael továbbra is könyörtelenül bombázza és kollektíven bünteti. Türk egyben az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére és a túszok szabadon bocsátására szólított fel.

Izrael az után indított háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben, hogy az övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen,

betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 ember elraboltak.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben 16 248 ember halt meg az izraeli bombázásokban, 70 százalékuk nő és gyerek. Az osztrák diplomata katasztrofálisnak nevezte az övezetben a humanitárius helyzetet, és felidézte Martin Griffiths, humanitárius ügyekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes szavait, aki „apokaliptikusnak” nevezte a helyzetet.

Kapcsolódó tartalom

„A gázai palesztinok teljes borzalomban élnek, ami csak rosszabbodik” – tette hozzá főbiztos. Kifejtette: megnövekedett a kockázata annak, hogy a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményeket, népirtást, emberiesség elleni bűncselekményeket és háborús bűncselekményeket követnek el.

A főbiztos továbbá aggodalmát fejezte ki a jelenlegi és korábbi magas rangú izraeli tisztviselők, valamint a Hamász képviselői által tett dehumanizáló kijelentések miatt is.

„A történelem megmutatta, hová vezethet ez a fajta nyelvezet” – tette hozzá. „Ez nem csak elfogadhatatlan, de egy illetékes bíróság az ilyen kijelentéseket atrocitások elkövetésére való felbujtásnak minősítheti” – emelte ki Volker Türk.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Ajánljuk még