Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Kínai külügyminiszter: Kína Európa-politikája továbbra is stabil marad

Kína reméli, hogy a közelgő csúcstalálkozón fellendíti kapcsolatait az Európai Unióval, és határozottan a pragmatikus együttműködésre összpontosít a bonyolult helyzetek és komoly kihívások közepette – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn Pekingben.

Az uniós tagállamok pekingi nagyköveteivel tartott találkozóján Vang azt is elmondta, hogy a két félnek stratégiai perspektívából kell szemlélnie a kétoldalú kapcsolatokat, és hozzátette, hogy Kína Európa-politikája továbbra is stabil marad – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden, Vang szavait idézve.

Kapcsolódó tartalom

Kína és az Európai Unió nem teljesen azonos álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben, és csak a kommunikáció és a koordináció fenntartásával tudunk konstruktív szerepet játszani a világbéke és stabilitás fenntartásában, valamint a globális kihívások kezelésében” – hangsúlyozta Vang.

Az uniós diplomaták elmondták, hogy az Európai Uniónak nem áll szándékában elszakadni Kínától, és remélik, hogy „kölcsönösen előnyös és kiegyensúlyozott gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat” alakíthatnak ki Kínával.

Csütörtökön EU-Kína-csúcstalálkozó lesz Pekingben Hszi Csin-ping kínai államfő, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részvételével.

Ajánljuk még