Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Döbbent csend lett a brüsszeli teremben, miután bemutatták a határunkat ostromló migránsokról készült videót

Az Európai Parlament továbbra is migrációpárti javaslatokat fogalmaz meg a migrációs paktummal kapcsolatban – mondta Rétvári Bence államtitkár Brüsszelben, az uniós belügyminiszterek tanácskozása után. Hozzátette: az EP még próbálja felpuhítani, migrációbarátabbá tenni a javaslatot, amit a bizottság még az uniós választások előtt át akar erőltetni.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsának tagjai érkeztek kedden délelőtt Brüsszelbe, hogy megvitassák többek között az új migrációs paktum kérdését. Ylva Johansson belügyi biztos az ülés előtt bizakodva nyilatkozott.

Azt mondta: bár vannak akadályok, ő optimista, és reméli, hogy minél előbb sikerül megállapodniuk.

Az unió soros elnöksége még idén szeretné lezárni a tárgyalásokat a migrációs paktumról.

Kapcsolódó tartalom

Ez azonban nem egyszerű feladat, több kérdésben ugyanis még nem tudtak megegyezni a tagállamok.

Kapcsolódó tartalom

„Komoly vita folyik például a külső határon történő szűrésről. Ennek az lenne a célja, hogy amikor migránsok érkeznek az Európai Unió külső határára, már ott eldöntenék azt, hogy jogosultak-e védelemre vagy nem. És ha nem, akkor nem léphetnének be az Európai Unióba. Az Európai Parlament baloldalának vannak itt aggodalmai, ők nem tartják kielégítőnek az emberi jogok érvényesülését az eljárás során” – számolt be a Híradót tudósító Baraczka Eszter.

Brüsszel új migrációs paktuma kötelező szétosztásra kötelezné a tagállamokat. Vagyis

Magyarországnak is be kellene engednie az illegális bevándorlókat,

ami migránsgettók kialakulásával fenyeget.

Kapcsolódó tartalom

A belügyi tanács ülésén levetítettek egy összefoglaló videót arról, milyen

brutális migránstámadások történnek Magyarország déli határánál.

Látható, ahogy az illegális bevándorlók létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen. És az is, hogyan fenyegetik csoportosan kövekkel, botokkal és fegyverekkel a magyar rendőröket.

Kapcsolódó tartalom

Rétvári Bence államtitkár a tanácskozás után elmondta: az erőszakos bevándorlókat bemutató videó levetítése után

döbbent csend volt a brüsszeli tárgyalóteremben.

„Jól láthatóan ledöbbentek, teljes újdonság volt a számukra, hogy pontosan mi is történik ott, és ez azért elgondolkodtató, hogy úgy hoznak hónapok óta döntéseket a migrációs paktumról, hogy valójában, amikor egy videón, egy rövid videón, egy két és fél perces videón, de látják, hogy mi történik ténylegesen a déli magyar határnál, akkor döbbenet és csend uralkodik a teremben” – magyarázta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Az illegális bevándorlás az újabb nemzeti konzultáció egyik témája.

A kormány hangsúlyozza: ismét megnőtt a jelentősége annak, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket arról, kit engednek be Magyarországra és kivel akarnak együtt élni.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még