Aktuális

Orbán Viktor: Magyarország készen áll, hogy folytassa az együttműködést a visegrádi országokkal

Nagyon úgy tűnik, hogy Kína olyan fegyverrel állt elő, amilyenről az amerikaiak még csak álmodoznak

| Szerző: hirado.hu
Ha igaznak bizonyulnak a hírek, az nagy ugrást jelentene a kínai légierőnek.

Kína felfedte leghosszabb hatótávolságú levegő-levegő rakétáját (AAM), a PL–17-et, melyet egy J–16-os vadászgépen kaptak lencsevégre – írja az Eurasian Times.

A kínaiak azt állítják, hogy a PL–17 mintegy 400 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, ami világelsővé teszi, és megelőzi az Egyesült Államok állományában lévő összes ismert levegő-levegő rakétát.

Elődje, a PL–15-ös ösztönözte az amerikai fegyveripari óriást, a Lockheed Martint, hogy komoly fejlesztésekbe kezdjen a területen.

Az Eurasian Times szerint

a PL–17 a kínai néphadsereg vadászgépeit óriási taktikai előnnyel vértezheti fel.

A közösségi médiában megjelent képeken négy J–16-os repülőgépet láthatunk alulról, hatalmas PL–17-esekkel felszerelve. Az egyelőre nem világos, hogy a képek rutin kiképzési bevetés, egy nagyobb kombinált gyakorlat, esetleg magának a rakétának a tesztelése során készültek.

Azt sem tudni, hogy magának a rakétának a fejlesztése milyen stádiumban van, az is elképzelhető tehát, hogy a teljes körű gyártás kapujában vannak a kínaiak.

Egyes Kínából származó jelentések szerint a rakéta már 2022 novemberében szolgálatba állt, ezt azonban nem erősítették meg.

A nagyon nagy hatótávolságú levegő-levegő rakéták fejlesztése mögött az az elképzelés áll, hogy a sebezhető támogató eszközöket, például az üzemanyag-utántöltő tankereket és az ellenséges légtérellenőrző repülőgépeket kiiktassák, és ezzel csökkentsék az ellenség harci képességeit.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images) 

Ajánljuk még