Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Kiszivárgott dokumentumok nyújtanak betekintést az egy éve kirobbant brüsszeli korrupciós botrányba

| Szerző: hirado.hu
Az aktákban szereplő állítások szerint a korrupt brüsszeli politikusok katari, marokkói és mauritániai megbízói több millió eurót sem sajnáltak arra, hogy az Európai Parlament (EP) országaik számára kedvező döntéseket hozzon.

Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és segítője, Francesco Giorgi négy éven keresztül aprólékosan rögzítette az EP manipulálására tett kísérleteiket – számolt be a kiszivárgott dokumentumokhoz hozzáférő Politico.

Az egy évvel ezelőtt kirobbant botrány két kulcsifigurája, akiket azóta letartóztattak, számos olyan dolgot tehettek, amelyek jelentős hatással voltak az Európai Unió működésére, illetve olyanokat is, amelyek látszólag szinte jelentéktelennek, szimbolikusnak tűnnek. (Elismerték például, hogy egy Katarról szóló, nem kifejezetten hízelgő hangvételű könyv minden példányát, amely az EP-ben fellelhető volt, szorgalmasan összegyűjtöttek és megsemmisítették.)

Giorgi brüsszeli lakásában lefoglalt laptopján drámai részletességgel álltak rendelkezésre terhelő információk a két férfi éveken át folytatott tevékenységéről.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeli lap azt írja, a dokumentumok egyedülálló betekintést nyújtanak a Panzeri, Giorgi, valamint az egyelőre nem nevesített bűntársaik által felépített és működtetett „befolyásolási gépezet” működésébe, valamint kényes kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogyan maradhattak ilyen hosszú ideig észrevétlenek.

És hogy pontosan miket találtak a nyomozók a szóban forgó laptopon? Egyebek mellett azt, hogy

Giorgi és Panzeri katari pénzből lobbizott azért, hogy Doha nyélbe üthesse az EU-val a vízummentes utazásról szóló megállapodást,

amely egyébként 2022 decemberében, napokkal a két férfi letartóztatása előtt, az EP polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottságában valóban zöld utat is kapott. (Végül a botrány kirobbanása után a megállapodásról szóló végső szavazást elhalasztották.)

A vízummegállapodás megkötésének előfeltétele az volt, hogy megakadályozzák néhány EP-képviselő azon törekvését, hogy elmarasztalják Katart a külföldi munkavállalókkal és újságírókkal való mostoha bánásmódja miatt. Ez végül az erőfeszítések ellenére sem sikerült: 2022. november 24-én az EP ugyanis elfogadott egy állásfoglalást, amelyben bírálta az emberi jogok helyzetét a dúsgazdag olajállamban.

A katari labdarúgó-világbajnokság előkészületei alatt számos éles bírálatot kapott a rendező a vendégmunkások kizsákmányolása miatt, Giorgi azonban egy dokumentum tanúsága szerint azzal büszkélkedett, hogy sikerült megváltoztatniuk a narratívát a kérdésben egy 2021 áprilisában tartott bizottsági meghallgatáson, amelyen egy katari tisztviselő is részt vett.

A gyanúsítottak 2020 februárjában

részletes feljegyzéseket készítettek a katari külügyminiszternek az EP külügyi bizottsága előtti megjelenéséhez, biztosították továbbá egyes képviselők jelenlétét a „célzott kérdésekhez”.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik „művelet” Ahmed Nászer al-Raiszi vezérőrnagy, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelőjének az Interpol elnökévé történő kinevezését igyekezett megakadályozni. Mint tudjuk, ez sem jött össze. Mindenesetre Katar és az Öböl menti szomszédja közötti viszony korábban is meglehetősen feszült volt, a diplomáciai kapcsolatok 2017 és 2021 között szüneteltek. Sok politikushoz és NGO-hoz hasonlóan akkoriban Panzeri barátja, Maria Arena EP-képviselő is sürgette az uniós országokat, hogy álljanak ellen al-Raiszi jelölésének.

Megint egy másik művelet Szaúd-Arábia ellen irányult, amely megszakította diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Katarral. Panzeri és Giorgi Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával kapcsolatos tweetek és egyéb bejegyzések, videók sorozatát osztották meg, Rijád felelősségét hangsúlyozták a gyilkosságért.

A feljegyzésekből az is kiderült, hogy

sikerült egy „mérsékeltebb szöveget” elfogadtatniuk egy olyan állásfoglalás esetében, amely Marokkót bírálta a migrációs válság 2021-es kezelése miatt.

Az állásfoglalás elmarasztalta az észak-afrikai országot, amiért a madridi kormánnyal folytatott vita során enyhített a határellenőrzésen, hogy mintegy 8000 migránst, köztük kísérő nélküli gyermekeket engedhessen át nyomásgyakorlási céllal spanyol területre.

A dokumentumok kitérnek egy ez idáig kevesebbet emlegetett országra, Mauritániára is, melynek fő célja az volt, hogy javítsa megítélését a közvélemény előtt. Giorgi ismét akcióba lendült, és megpróbálta megakadályozni, hogy egy rabszolgaságellenes aktivista, aki komolyan összerúgta a port a mauritániai kormánnyal, elnyerje az EU tekintélyes emberi jogi Szaharov-díját.

Kapcsolódó tartalom

A Politico szerint a most napvilágot látott feljegyzések vélhetően újraindítják a vitát az EP-ben arról, hogy a testület vajon eleget tett-e annak érdekében, hogy hasonló akciók soha többet ne ismétlődhessenek meg, Brüsszelben ugyanis sokan legfeljebb „félszívűnek” tartják a reformokat.

Ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy ez egy tartós, többéves erőfeszítés volt a parlamenti eljárások aljas módon történő befolyásolására – fogalmazott Nick Aiossa, a Transparency International európai igazgatója, aki hozzátette, érthetetlen, hogy éveken keresztül mentek így a dolgok, mégsem fedezte fel senki.

A Magyarországot rendszeresen támadó zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund is megszólalt az ügyben. Szerinte a befolyásolási rendszer sokkal nagyobb, mint azt korábban feltételezték, a fő probléma pedig az, hogy az EP nem végzett belső vizsgálatot arról, hogy a befolyásolási kísérletek milyen hatással voltak a demokratikus tevékenységére és a testület konkrét döntéseire.

A parlament szóvivője úgy nyilatkozott, hogy

az intézmény nem folytathat belső vizsgálatot feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatban, csupán együttműködhet az illetékes hatóságokkal.

Roberta Metsola, a parlament elnöke személyesen segítette elő a nyomozást azzal, hogy jelen volt két belga képviselő házkutatásakor, amire még nem volt példa az EP történetében – jegyezte meg a szóvivő.

Az ügy első számú gyanúsítottja, Eva Kaili továbbra is tagadja, hogy köze lenne az említett ügyekhez. Ügyvédje is azt igyekszik hangsúlyozni, hogy a politikusnak nem voltak Marokkó vagy Mauritánia irányába tette gesztusai. A nyomozás dokumentumai szerint a belga titkosszolgálatok hangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Kaili részt vett volna a hálózatban, vagy hogy pénzt effektíve kapott volna – tette hozzá az ügyvéd.

Panzeri ugyanakkor elismerte bűnösségét, és Giorgi bevallotta, hogy részt vett a csalásokban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az Európai Parlament épülete Brüsszelben. „A te hangod is számít” – állítja a felirat (Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Ajánljuk még