Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Hűséget esküdött az Iszlám Államnak a hétvégi párizsi merénylet elkövetője

Már 2016-ban csatlakozni akart az Iszlám Állam terrorszervezethez az a támadó, aki egy embert megölt, kettőt pedig megsebesített Párizsban. A francia terrorellenes ügyészség még egy videót is talált, amelyben a merénylő hűséget esküdött a dzsihadistáknak a szombati támadás előtt. Az ámokfutó francia–iráni kettős állampolgár, de már Franciaországban született.

Az Eiffel-toronynál, Párizs ikonikus nevezetességénél már csak a rendőrségi szalagok maradványai emlékeztetnek az esti terrortámadásra, melyben egy turista életét vesztette.

Ahogy olvastam a híreket, rájöttem, hogy az Eiffel-torony közelében történt a támadás, ahol most a kollégáim laknak. Úgy gondoltam, hogy szólnom kell nekik a biztonságuk érdekében. Mivel az áldozatok turisták voltak, és én sem vagyok párizsi, ezért rögtön átfutott az agyamon, hogy akár én is lehettem volna” – mondta egy Franciaországban élő koreai férfi.

Kapcsolódó tartalom

A 26 éves támadó szombat este fél nyolc körül kalapáccsal és késsel támadt rá egy Fülöp-szigeteki–német kettős állampolgárságú férfira, aki később belehalt sérüléseibe. A merényletkor az áldozattal volt a felesége és egy barátja, ők nem sérültek meg, de azóta is sokkos állapotban vannak, ezért a francia hatóságok nem tudták őket kihallgatni az ügyben.

Az ámokfutó ezután menekülni kezdett, a rendőrök pedig azonnal a nyomába eredtek. Mielőtt elfogták, még két másik emberre is rátámadt. Egy francia és egy brit állampolgárt sebesített meg, ők nincsenek életveszélyben. A merénylő elfogása után a rendőröknek azt mondta, nagyon dühös amiatt, ami a Gázai övezetben történik, és nem bírta elviselni, hogy muszlimokat ölnek szerte a világon. Az ügyben további három embert is őrizetbe vett a rendőrség a támadó ismerősei közül.

Kapcsolódó tartalom

A francia sajtó úgy tudja, a terrorista iráni származású, a hatóságok csak annyit erősítettek meg, hogy a férfi Franciaországban született. A terrorizmusellenes ügyészség nyomozást indított a férfi ellen, aki a merénylet előtt a közösségi oldalán fogadott hűséget az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Az elkövető rögzített egy videót a támadás előtt. Ezen a felvételen arabul beszél és Abu Tallah al-Khasszáni néven mutatkozik be, ami utalás a jelenleg Afganisztánban működő Iszlám Államra. A terrorszervezetnek a videóban hűséget fogadott. A férfi támogatást nyújtott Afrikában, Irakban, Szíriában, Jemenben, Pakisztánban, Iránban és a Sínai-félszigeten tevékenykedő dzsihadistáknak is – nyilatkozta Jean-Francois Ricard terrorellenes ügyész.

A francia hatóságok szerint a támadó 2015-ben 18 évesen tért át az iszlám vallásra, majd gyorsan radikalizálódott. Egy évvel később már csatlakozni akart az Iszlám Államhoz, azonban börtönbe került. A terrorizmusellenes ügyészég is megerősítette, hogy a férfi szerepelt a biztonsági kockázatot jelentő személyek megfigyelőlistáján, a közösségi oldalakon pedig a korábbi merénylőkkel is kapcsolatban áll. Például ismeri az egyik támadót azok közül, akik 2016-ban mise közben felfegyverkezve rontottak be egy normandiai katolikus templomba, ahol több hívőt túszul ejtettek, és megöltek egy papot.

Ajánljuk még