Aktuális

Külföldi finanszírozási kísérlet miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Fontos szavazást tartottak Venezuelában

Venezuelában az emberek elsöprő többséggel szavazták meg vasárnap, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, Venezuelával határos, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon. Guyana azt vetette a caracasi kormány szemére, hogy a referendummal Essequibo annexióját készíti elő.

A választási bizottság azt közölte, több mint 10 millióan szavaztak, köztük 95 százalékban a mintegy 160 ezer négyzetkilométeres, Guyana területének több mint kétharmadát kitevő térség önállóvá válására.

Nicolás Maduro venezuelai elnök üdvözölte az eredményt, leszögezve, hogy „a venezuelai nép nyíltan és világosan kifejezte akaratát”.
A szavazást annak ellenére tartották meg, hogy az ügyben már korábban döntést hozó hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) felszólította Caracast, ne tegyen semmilyen, a status quo megváltoztatására irányuló lépést.

Jóllehet a venezuelai ellenzék is támogatja a térség önállósodását, többen közülük úgy vélték, a most megtartott szavazás arra szolgál, hogy elvonja a venezuelaiak figyelmét a belpolitikai problémákról.

Caracas leszögezte: nincs szándékában megszállni az őserdő által borított területet, ahol 125 ezren élnek Guyana mintegy 800 ezer lakosából.

Irfaan Ali guyanai elnök egy vasárnap rendezett tömeggyűlésen biztosította az embereket, „nincs ok félelemre az elkövetkező órákban, napokban és hónapokban.” Kiemelte, hogy az ügyben Guyana „nagyon kedvező pozícióban van”, példaként a Georgetown iránti nemzetközi támogatást említve, valamint megfontoltságra intette Caracast.

A két ország között Essequibo kapcsán több mint egy évszázada húzódik vita, a feszültség pedig az utóbbi években újult ki, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.
Essequibo Brazíliával is határos, a brazil védelmi minisztérium pedig a múlt héten bejelentette, fokozza katonai jelenlétét a térség brazíliai részén.

Venezuela és Guyana között a tengeri határok kérdésében is vita van.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A venezuelai elnök, Nicolas Maduro 2023. december 3-án. (Fotó: EPA/Miguel Gutierrez)

Ajánljuk még