Aktuális

Vlagyimir Putyin: A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

Amióta migránsszálló lett a luxushotelből Berlinben, azóta lopják a környékbeliek biciklijeit

Migránsszállót rendeztek be egy berlini luxushotelben. Az épületben szíreket, afgánokat és törököket szállásoltak el. A környékbeliek felháborodtak. A szomszédok betörési kísérletre, biciklilopásra panaszkodnak. A migrációs helyzet Európa-szerte romlik. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt: változást az hozhatna, ha megváltozna az Európai Parlament összetétele a jövő évi választások után.

Berlin leghíresebb bevásárlóutcájától néhány sarokra található egy népszerű szálloda. Az épület jól karbantartott, a berendezések drágák és modernek. 72 szoba és 8 lakosztály található benne, jelenleg azonban még sem foglalható egy sem ezek közül – hangzott ez az M1 Híradójában.

Kapcsolódó tartalom

A portálon nemrég megjelent egy piros betűs felirat:

foglalás nem lehetséges. A luxushotelt ugyanis migránsszállóvá alakították,

legalább is egy időre.

„Mindent ellopnak”

A hotelben korábban olyan vendégek szálltak meg, akik a karácsonyt töltötték Berlinben, vagy a Berlináléra érkeztek a német fővárosba. Ma már migránsok laknak itt, Szíriából, Afganisztánból és Törökországból: összesen 166 migránst szállásoltak el a hotelben.

Kapcsolódó tartalom

A környéken élőket felháborítja az eset. Azt mondják: mióta a bevándorlók megérkeztek a környékre, rendszeressé váltak a lopások és a betörések.

Amióta a migránsok beköltöztek, eltűnt a biciklim

– panaszolja egy nő, aki az M1 riporterének elmondta: hét esztendeje lakik a környéken.

– Mindent ellopnak! Ide, a butikba is megpróbáltak betörni, a lakásunkban pedig még a bejárati ajtót is fel akarták feszíteni. Nem lehet, hogy a mi pénzünkből, az adófizetők pénzéből finanszírozzák őket: 3,6 milliót költenek rájuk! – folytatta a nő felháborodva.

Ne kívánatos tévéstáb

Sokakat dühít az is, hogy a szobák bérlését a német migrációs hivatal fizeti: a bevándorlókra naponta 56 eurót költenek, ami átszámítva több mint 21 ezer forint.


Az M1 szerette volna megmutatni, milyen körülmények között tölthetik a napjaikat a szállodában a migránsok. Erre azonban nem kaptak lehetőséget. A német

migrációs hivatal még csak nem is válaszolt a televízió megkeresésére.

Dolguk valószínűleg van bőven, hiszen Németországba folyamatosan érkeznek újabb és újabb migránsok.

A kapacitások megteltek, a hatóságoknak már új lehetőségeket kell keresniük a bevándorlók elszállásolására.

Zárnak a határok

Kapcsolódó tartalom

Közben Európa-szerte romlik a helyzet. Lengyelország például közölte: január 2-ig meghosszabbította az átmenetileg visszaállított ellenőrzést a szlovák határon. Finnország pedig teljesen lezárta Oroszországgal közös határát, hogy megfékezze az illegális bevándorlást. Olaszország is küzd az illegális bevándorlással:

Lampedusán most is folyamatosan kötnek ki a migránsokkal teli hajók.

A befogadótábor túlzsúfolt. A problémára évek óta nincs megoldás.

Fokozódó nyomás határainkon

A korábbi évekhez viszonyítva Magyarország határaihoz is több bevándorló érkezik – erről a miniszerelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt. Bakondi György elmondta:

174 ezer határsértőt fogak el az év eddigi szakaszában és emellett ezernél több embercsempészt.

Bakondi hozzátette: a helyzet biztonsági szempontból is folyamatosan romlik Európában, ahol most már nincs olyan nap, hogy ne kövessenek el terrorcseleményt, annak kísérletét, vagy ne akadályoznák meg a titkosszolgálatok egy terrorcselekmény elindítását. Mindezek a körülmények a legkisebb mértékben sem zavarják azokat az apparátusi embereket, akik előkészítik ezeket a migrációra vonatkozó elgondolásokat – fogalmazott.

Bakondi bízik abban, hogy az a helyzet, ami a migráció körül kialakult, elérte a lakosság politikai tűrőképességét, így az európai parlamenti választásokon fordulat következhet be jövő júniusban.

Kiemelt kép: Palesztinokat támogató tüntetők Berlinben 2023. november 4-én. De hová lett a bicikli? (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még