Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Megállíthatatlanul terjed a szamárköhögés az egyik szomszédos országban

| Szerző: hirado.hu
Megállíthatatlanul terjed a szamárköhögés Horvátországban. A bakteriális eredetű megbetegedés ellen kötelező ugyan a védőoltás, de alacsony az átoltottság. A betegek többsége 10 és 14 év közötti gyermek, ugyanakkor az újszülöttek is nagy veszélyben vannak, számukra akár végzetes is lehet a fertőzés. Eddig csaknem 1500 beteget regisztráltak, ami 40 éves rekordnak számít.

A covid-időszakra emlékeztető jelenetek szemtanúi lehetnek, akik Zágrábba látogatnak. A Horvát Közegészségügyi Központ előtt hosszú kígyózó sorokban állnak az emberek, és mindenki maszkot visel. Ők azonban most nem a koronavírus, hanem a szamárköhögés nevű betegség miatt érkeztek tesztelésre. Van köztük fiatal, középkorú és idős is.

Kapcsolódó tartalom

Mindannyian erősen köhögnek.

„Vagy korovírusos vagyok, vagy szamárköhögésem van” – mondta egy nő.

„A lányom miatt vagyunk itt. Már egy ideje nagyon köhög és nehéz a légzése” – magyarázta egy apuka, aki hozzátette, hogy a háziorvosuk szamárköhögésre gyanakszik, mert az országban most ez a járvány ütötte fel a fejét.

Horvátországban 2023 eleje óta több mint 1400 szamárköhögéses esetet igazoltak.

Legutóbb 1980-ban, vagyis 43 éve regisztráltak ilyen mennyiségű esetet. A betegek fele zágrábi, 40 százalékuk pedig Split-Dalmácia megyében él. Szakemberek szerint ennél jóval többen fertőződtek meg, csak sokan nem tesztelik magukat.

A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés.

A járványügyi szakemberek szerint a betegség a felnőttek számára nem jár súlyos következményekkel, kivéve ha más krónikus betegségben is szenvednek, vagy gyenge az immunrendszerük.

Kapcsolódó tartalom

Az újszülöttek és kisgyermekek esetében viszont veszélyes, végzetes kimenetelű is lehet.

Azonban Horvátországban mindeddig nem volt megerősített haláleset.

Jelenleg 45 fertőzött csecsemőt tartanak számon.

Az, hogy a szamárköhögés most járványméreteket öltött, annak egyik oka az oltási lefedettség csökkenése lehet.

Kapcsolódó tartalom

Horvátországban a teljes gyermekpopuláció mintegy 92 százalékát beoltották a szamárköhögés elleni vakcina első adagjával, de

az oltásellenesség – főleg a koronavírus-járvány óta – folyamatosan nő.

A horvát törvények szerint a gyermekek beoltásának elmulasztásáért 300 euróra büntethetik a szülőket.

A kiemelt kép illusztráció. Kép forrása: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő járókelők egy zágrábi utcán 2021. január 29-én. Fotó:  MTI/EPA/Anto

Ajánljuk még