Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Húsz centi vastag hóréteg fedi Moszkvát, további 8-10 centi hullhat

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik – közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.

Vilfand kijelentette, havazás intenzitása csak éjfél után csökken. Az alacsony felhőzet, a hó és a köd miatt erősen romlanak a látási viszonyok, a széllökések sebessége megközelítheti az óránkénti 60 kilométert, ami hóátfúvásokat hoz létre az utakon.

Tájékoztatása szerint hóréteg vastagsága a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) található meteorológiai állomásnál már most 18-19 centiméter, ami az elmúlt 30 év átlagában a szilveszterre jellemző. A Moszkvai Állami Egyetemnél a hó 24-25 centiméteres, ami februárra jellemző érték.

Az orosz főváros közlekedési hatósága arra figyelmeztette az autósokat, hogy az 50-100 méterre csökkent látótávolság miatt kerüljék a hirtelen irányváltást és tartsák be a sebességkorlátozást. A közlemény célszerűnek nevezte a tömegközlekedés igénybe vételét.

Kapcsolódó tartalom

Szergej Szobjanyin polgármester közölte, hogy a gáz- és a csatornázási művektől 12 ezer embert csoportosított át a közterületfenntartás megerősítésére.

Az erős havazás miatt a hóvihar miatt minden városi mentőszolgálat folyamatos üzemben és megerősített szolgálatban működik. A moszkvai repülőterek az erős havazás dacára rendes üzemmódban működnek. A fővárosi vasúthálózat megtisztításán mintegy 90 gép és jármű, valamint kétezer ember dolgozik. Rendkívüli hóesést jelentettek az orosz Központi Szövetségi Körzet más régióiból is.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Ajánljuk még