Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

Pulitzer-díjas amerikai újságíró: Titkos béketárgyalást folytat Ukrajna és Oroszország

| Szerző: hirado.hu
Miközben folytatódnak a harcok Oroszország és Ukrajna között, az Európai Bizottság azt erőlteti: tűzzék napirendre Kijev EU-csatlakozását. Szakértők arról is beszélnek, hogy nem európai, hanem tengerentúli érdekeket szolgálna Ukrajna uniós tagsága. Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró pedig arról ír: Oroszország és Ukrajna titkos béketárgyalásokat folytat.

Megrázó, Ukrajna Donyeck régiójában készült videófelvételeket mutatott be az M1 Híradója az ukrán-orosz fronton

továbbra is ropogó fegyverekről, a földön fekvő katonákról.

Az egyik felvételen éppen egy meglőtt katonát kellett kórházba szállítani.

Háborúban álló államot vennének fel

Mindez azt bizonyítja: továbbra is heves harcok dúlnak Ukrajna több régiójában. Az országot pénteken is újabb orosz dróntámadás érte. Az ukrán légvédelem 25 orosz drónból 18-at semmisített meg. Közben az orosz haditengerészet kilőtt egy legénység nélküli ukrán hadihajót.

Kapcsolódó tartalom

A frontól érkező hírek szerint a tehát helyzet nem javul, sőt: Vlagyimir Putyin péntek este ismét arról döntött, hogy jelentősen megemeli az orosz haderő létszámát. Volodimir Zelenszkijnek is hasonló a tervei vannak. A The Guardian című brit lap szerint az ukrán parancsnokok fiatalabb és képzettebb újoncokat akarnak a hadseregbe csábítani. A fronton ugyanis többségben vannak az ötvenes éveikben járó katonák.

Míg Oroszország és Ukrajna között egyelőre nem csillapodik a feszültség, Brüsszel Ukrajna EU-csatlakozását sürgeti.

A 27 uniós vezető december közepén dönt arról: elfogadja-e a Bizottság ajánlását,

amely szerint Kijevet fel kell kérni a Csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Hazánk ezt a kezdetektől ellenzi.

Orbán: Nem érdekünk

„Ukrajna uniós tagsága, a tárgyalásokról szóló, a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdése ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel” – hangoztatta Orbán Viktor.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, pénteken

szorgalmazta, hogy ne vegyék napirendre Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak ügyét

a decemberi uniós csúcson. A műsorban hibának nevezte, hogy az Európai Bizottság ennek az ellenkezőjét erőlteti. „Ha egy ország háborúban áll, akkor másként működik annak a jogrendszere és a politikai rendszere, mint egy békés életet élő országban. Tehát ma nem tudjuk megmondani, hogy vajon Ukrajna megfelel-e azoknak az alkotmányos jogállami feltételeknek” – érvelt Orbán Viktor.

Titkos tárgyalások?

A nyugat-balkáni országok sok mindent teljesítettek már, Ukrajna viszont semmit – erről már az Alapjogokért Központ elemzője beszélt. Dornfeld László szerint gazdasági szempontból is káros lenne, ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz..

Európát eddig is egy

kifizetőhelyként használták arra, hogy Ukrajna működését szavatolni tudják

a háború ellenére és annak ellenére, hogy Ukrajnában a gazdaság gyakorlatilag megszűnt, a mezőgazdaságot leszámítva – vélte az elemző. Úgy tűnik, hogy így akarják hosszútávon megoldani azt a problémát, ami keletkezett, mert hogy Ukrajna, ha nem lenne nyugati lélegeztetőgépen, akkor egy életképtelen államként vegetálna csak.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna számára azonban sürgető lenne, hogy minél előbb az Európai Unió tagja lehessen, ahogy a tűzszünet és a békerendezésről szóló tárgyalások megkezdése is – erre egy Pulitzer-díjas amerikai újságíró hívta fel a figyelmet. Seymour Hersh szerint

titokban már el is kezdődtek a megbeszélések

egy lehetséges békéről.

Az Index szerint Seymour Hersh oknyomozó cikkében, magas rangú amerikai források alapján azt írja, hogy Oroszország és Ukrajna jelenleg egy lehetséges békéről tárgyalhat, titokban.

Kiemelt kép: MTI

Ajánljuk még