Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Oroszország Németországban próbált hozzájutni a Balti-tengerrel kapcsolatos NATO-információkhoz

Oroszország a Balti-tengerrel kapcsolatos NATO-információkhoz akart jutni Németországban az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetési eljárásán keresztül – közölték pénteken Mecklenburg-Előpomeránia német tartomány helyi törvényhozásának képviselői.

A különböző frakciókhoz tartozó regionális képviselők a jelentős részben az Északi Áramlat 2 által finanszírozott tartományi klímavédelmi alapítvány ügyében indult vizsgálat során meghallgatott tanúvallomásra hivatkozva számoltak be az orosz hírszerzési kísérletről.

Kapcsolódó tartalom

A kereszténydemokrata Sebastian Ehlers szerint a stralsundi bányászati hatóság – mint engedélyező szerv – az Északi Áramlat 2 nevében a német hadseregnél (Bundeswehr) lekérte a NATO-tengeralattjárók működési területeinek koordinátáit a térségben.

René Domke, a liberálisok (FDP) politikusa megerősítette ezt, egyben pedig csodálkozását fejezte ki, hogy egyáltalán ilyen információkat továbbadtak a Svájcban bejegyzett Nord Stream AG-nek, amely a Gazprom orosz gázipari óriás tulajdonában állt. Hozzátette mindazonáltal, hogy a velük ismertetett tanúvallomás szerint a tájékoztatást csak „durva körvonalakban” adták át.

Kapcsolódó tartalom

A vizsgálóbizottságot vezető, zöldpárti Hannes Damm úgy vélte, hogy a német bányászati hatóság eljárása veszélyeztette Németország és a NATO biztonságát is.

Az ügyben érintett alapítványt a tartományi parlament hozta létre 2021 elején annak érdekében, hogy a gázvezeték elkészültét az amerikai szankciók fenyegetése ellenére is biztosítsák. Az ellenzék kezdeményezésére létrehívott vizsgálóbizottság feladata egyebek között tisztázni, mekkora befolyása volt az orosz befektetőknek az akkori tartományi vezetésre az alapítvány létrehozásakor.

Az Északi Áramlat 2-t az Ukrajnában indított orosz háború következtében nem helyezték üzembe.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még