Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Lavrov gyávának nevezte az amerikai külügyminisztert és az EU külügyi főtárgyalóját

Oroszország nem áll készen az Ukrajnában folytatott különleges katonai hadműveletének felülvizsgálatára – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletén, Szkopjéban pénteken.

Nem látunk arra vonatkozó jeleket Kijev vagy gazdái részéről, hogy készek lennének bármilyen politikai rendezésre” – mondta Lavrov újságíróknak, hozzátéve: ezért a moszkvai vezetés sem lát okot arra, hogy felülvizsgálja a céljait.

Kapcsolódó tartalom

A kétnapos konferencia résztvevői az annak idején a hidegháborús feszültségek enyhítésére létrehozott EBESZ célkitűzéseinek aláásásával vádolták meg Oroszországot.

Lavrov gyávának nevezte nyugati kollégáit, Anthony Blinken amerikai külügyminisztert és Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét a szkopjei sajtótájékoztatón,

amiért azok még érkezése előtt elhagyták Szkopjét.

Miért is van ez? Valószínűleg azt hiszik, hogy ezzel megerősítik az Oroszország elszigetelését célzó terveiket. De szerintem csak gyávák, és félnek a tényeken alapuló, őszinte párbeszédtől” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Antony Blinken és Josep Borrell a héten az észak-macedóniai szervezők meghívására szintén Szkopjéba utazott, azonban az amerikai külügyminiszter később Izraelbe ment tovább.

Észak-Macedónia felfüggesztette az orosz tisztségviselőkre vonatkozó repülési tilalmat annak érdekében, hogy az orosz külügyminiszter részt vehessen a szkopjei találkozón. Szergej Lavrov érkezésének hírére, tiltakozásképpen Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei sem vettek részt az EBESZ-konferencián.

Ajánljuk még