Időjárás

Folytatódik a februári tavasz – mutatjuk, hol lesz a legmelegebb

Katar: A gázai tárgyalások a tűzszünet lejárta után is folytatódnak

A katari külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak.

Katar, ahol a Hamász politikai irodája működik, közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Az arab emírség külügyminisztériuma egy közleményben fejezte ki mély sajnálatát amiatt, hogy a tűzszünet után ismét elkezdődött az izraeli agresszió Gáza ellen.

Katar felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyorsan lépjen fel a harcok megállítása érdekében, mert szerinte ezek megnehezítik a közvetítői erőfeszítéseket, és súlyosbítják a humanitárius katasztrófát az övezetben.

Katar a közvetítésben részt vevő partnereivel együtt elkötelezte magát arra, hogy folytassa a humanitárius tűzszünethez vezető erőfeszítéseket” – áll a katari közleményben, megerősítve a tárgyalások folytatását.

Kapcsolódó tartalom

Katar az Egyesült Államokkal és Egyiptommal közösen segített közvetíteni Izrael és a Hamász között, hogy az eredetileg négynapos tűzszünetet a lehető leghosszabbra növeljék.

A tűzszünet péntek reggel járt le, az izraeli hadsereg pedig bejelentette hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen, mert szerintük a terrorszervezet megsértette a tűzszünetet, és rakétákkal támadta Izraelt. A rakétákat a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisítette.

Eközben Oded Joseph, az izraeli külügyminisztérium főigazgató-helyettese Dubajban arról beszélt, hogy Izrael a Hamász által még fogva tartott túszok szabadon bocsátását tárgyalások útján elérheti.

Kapcsolódó tartalom

A túszként elhurcoltak szabadon engedését részben tárgyalásokkal, részben más eszközökkel érhetjük el” – közölte Oded, aki az ENSZ nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) vesz részt Dubajban.

Szerinte a Hamász elpusztítása jelentené azt, hogy a fegyveres szárnnyal is rendelkező palesztin szervezet nem jelent többé katonai fenyegetést Izraelre vagy a régióra, és nem lesz politikai befolyása Gázában.

Ajánljuk még