Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Egy hétig tartott a tűzszünet, a Hamász pénteken újra dél-izraeli településeket támadott

Egy hét után véget ért a tűzszünet a Gázai övezetben, a Hamász pénteken újra támadást indított dél-izraeli települések ellen. Válaszul Izrael légicsapást mért több észak- és dél-gázai célpontra. Csütörtökön a palesztin terrorszervezet még adott át túszokat Izraelnek, amiért cserébe palesztin fogvatartottakat engedtek el izraeli börtönökből. Az egy hétig tartó fegyvernyugvás alatt száztíz ember szabadult ki a Hamász fogságából, köztük három magyar állampolgár.

Hangosbemondó figyelmeztetett Dél-Izraelben, hogy rakétát lőtt ki a Hamász a térség felé. Felzúgtak a szirénák, majd működésbe lépett az izraeli rakétaelhárító rendszer. Ezzel már pénteken napfelkelte előtt világossá vált: véget ért az egy hétig tartó tűzszünet a Gázai övezetben. A térség északi része felett reggel már sűrű füst gomolygott. A Hamász támadása nem maradt válasz nélkül, az izraeli hadsereg légicsapást és rakétatámadást indított Gázaváros ellen.

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. A két szemben álló fél egymást okolja a tűzszünet megszegésével.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerint a Hamász elutasította, hogy további túszokat engedjen szabadon. A zsidó állam azt kérte, hogy férfiakat is engedjen el a terrorszervezet; ezt a Hamász nem fogadta el, és nem is készített listát azokról, akiket esetleg pénteken szabadon engedett volna.

A Hamász szerint Izrael szegte meg a tűzszüneti egyezséget azzal, hogy nem engedélyezte az üzemanyagot szállító tartálykocsik bejutását Észak-Gázába.

A reggeli órákban Izrael a Gázai övezet déli és északi részét is támadta: Rafahban több áldozata van a légicsapásnak, és Kán Júniszt is rakétatámadás érte.

Csütörtökön volt a túszok elengedésének utolsó, hetedik fordulója. A Hamász nyolc izraelit engedett szabadon, cserébe Izrael harminc palesztin fogolynak adta vissza a szabadságát.

Kapcsolódó tartalom

A tűzszünet egy hete alatt száztíz olyan izraeli túszt engedett el a Hamász, akiket október 7-e óta, az Izrael ellen indított terrortámadás óta tartott fogva. Az izraeli nők és gyerek között több kettős állampolgár is volt, így három izraeli–magyar állampolgár is kiszabadult. A terrorszervezet huszonhárom thai és egy Fülöp-szigeteki idénymunkást is szabadon engedett.

A Hamász még száznegyven izraeli túszt tart fogva, köztük egy magyar állampolgárt, akiről biztosan lehet tudni, hogy él. Egy másik magyar elhurcoltról viszont nincs információ.

A tűzszüneti megállapodás alapján a zsidó állam eddig kétszáznegyven palesztint engedett ki az izraeli börtönökből.

Közben a térségben tárgyaló amerikai külügyminiszter ismét világossá tette: Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, Amerika pedig ebben tovább támogatja Izraelt, de mint mondta, az ártatlan civileket meg kell óvni.

Kapcsolódó tartalom

Izrael rendelkezik az egyik legkifinomultabb hadsereggel a világon. Képes megsemmisíteni a Hamászt úgy, hogy közben minimálisra csökkenti az ártatlan áldozatok számát. Ez valójában a kötelessége is” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Az izraeli hadsereg a civilek megóvása érdekében nyilvánosságra hozott egy olyan térképet, amely Gázát több száz részre bontja. Bejelentették: a légicsapások előtt figyelmeztetni fognak, hogy melyik zónát támadják, és hogy onnan hová menjenek biztonságos körzetbe az éppen ott tartózkodók.

Kiemelt kép: Izraeli katonák a Szalah al-Din úton, a Gázai övezet középső részén 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász között (Fotó: MTI/AP/Hatem Musza)

Ajánljuk még