Baleset

Kamionnal ütközött egy autó a sztrádán, forgalomkorlátozásra kell számítani

Egy háborús bűnökkel gyanúsított szír–palesztin menedékkérőre 17 év börtönbüntetést kér az ügyészség

A hollandiai ügyészség pénteken közölte, hogy 17 év börtönbüntetés kiszabását kéri egy szíriai palesztin menedékkérőre, akit azzal vádolnak, hogy egy szíriai kormánypárti milícia tagjaként háborús bűnöket követett el.

A 35 éves, Mustafa A. néven azonosított férfi 2020-ban kért menedéket Hollandiában. Tavaly vették őrizetbe a hatóságok, miután a bevándorlási hivatal arról kapott bejelentést, hogy annak idején civileket fogott el és kínzott meg Szíriában – idézte az ügyészséget a DutchNews.nl hírportál.

Az ügyészek szerint a férfi a török határhoz közeli palesztin menekülttáborban is tevékenykedő Liva al-Kudsz fegyveres szervezethez tartozott, amely rezsimpárti milíciaként alakult meg Aleppó térségében. A milíciát a szíriai kormányzat támogatta és fegyverezte fel 2013 elején.

Az ügyészségi vádiratban az szerepel, hogy Mustafa A. olyan civileket tartóztatott le és bántalmazott, akikről úgy vélték, hogy szembeszállnak a Bassár-el-Aszad elnök vezette szíriai kormányzattal.

Mustafa elismerte, hogy a milícia tagja volt, de azt tagadja, hogy részt vett volna háborús vagy emberiesség elleni bűncselekményekben. A csütörtöki meghallgatáson a hallgatáshoz való jogára hivatkozva nem volt hajlandó válaszolni az ügyészség kérdéseire.

Hollandia az egyetemes joghatóság elvét alkalmazza a külföldön elkövetett, nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolt személyek felelősségre vonása céljából.

Ajánljuk még