Aktuális

Összeütközött egy oktató és egy utasszállító repülőgép, többen meghaltak

Josep Borrell: Henry Kissinger kitörölhetetlen nyomot hagyott a világot érintő ügyekben

Henry Kissinger korábbi külügyminiszter, tanácsadó, akadémikus és Nobel-békedíjas tettei és jövőbe tekintő szempontjai máig hatóan alakították az amerikai külpolitikát, és kitörölhetetlen nyomot hagytak a világot érintő ügyekben – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

„Ma tisztelettel adózunk egy kiemelkedő személyiség és egy igazi államférfi előtt” – fogalmazott Josep Borrell a volt amerikai külügyminiszterre emlékező közleményében.

Henry Kissinger igazi diplomata és mély gondolkodó volt – mondta. Noha megközelítése esetenként kritikát és vitákat váltott ki, hangját mindig figyelmesen hallgatták szerte a világon. Újító megközelítése hatással volt a diplomáciára és a közvetítői tevékenységre az elkövetkező generációk számára – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Kissinger két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford alatt szolgált az amerikai adminisztráció tagjaként, először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként.

Legmeghatározóbb külpolitikai lépései közé tartozott az Egyesült Államok kivezetése a vietnami háborúból és az azt lezáró párizsi békemegállapodások, valamint az amerikai-kínai politikai kapcsolatok újrafelvétele. A 100 éves korában elhunyt Henry Kissinger halálhírét washingtoni idő szerint szerdán késő este jelentették be.

Kiemelt kép: 1973. szeptember 22-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről és Richard Nixon volt amerikai elnökről (Fotó: MTI/AP)

Ajánljuk még