Aktuális

Lezárják péntek este a Hősök tere környékét, több buszjárat útvonala módosul

Joe Biden szerint jelentős eredményekkel járt a tűzszüneti megállapodás

Joe Biden amerikai elnök szerint jelentős eredményekkel járt az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között hetedik napja tartó tűzszüneti megállapodás.

Az elnök Washingtonban helyi idő szerint szerda késő este kiadott közleményében az eredmények közé sorolta, hogy csaknem 100, a Hamász által október 7-én Izraelből elhurcolt túsz visszanyerte szabadságát. Kiemelte, hogy szerdán kiszabadult a második amerikai is, egy izraeli-amerikai kettős állampolgár, Liat Beinin.

Joe Biden az elkötelezettségét hangoztatta abban, hogy minden túsz szabadon engedését elérjék, valamint szavai szerint az Egyesült Államok a nemzetközi közösség élén vezetője volt azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek célja az volt, hogy felgyorsítsák a humanitárius segélyek eljuttatását a Gázai övezetben élőkhöz.

Emellett az elnök méltatta a tűzszünet meghosszabbítását,

amelynek érdekében az Egyesült Államok szintén komoly erőfeszítéseket tett. A szerdán kiszabadult amerikai-izraeli túsz, a 48 éves Liat Beinin előtt szombaton egy 4 éves kislány nyerte vissza szabadságát amerikaiként.

Kapcsolódó tartalom

Szerdán összesen 12 izraeli állampolgár szabadult ki, az amerikai-izraeli kettős állampolgár mellett két orosz-izraeli, három német-izraeli és egy holland-izraeli, valamint négy thaiföldit is elengedtek a palesztin fegyveresek. Az oroszok és a thaiföldiek a fogolycsere-megállapodás keretén kívül nyerték vissza szabadságukat.

Az amerikai adminisztráció még kedden közölt várakozása arról szólt, hogy az Izrael és a Hamász között, részben amerikai közbenjárásra kialkudott fogolycsere során három amerikai szabadulhat ki.

Ajánljuk még