Aktuális

Negyvenöt éve nem hagyja nyugodni a kisvárost – milliós jutalmat kap az, aki segít megoldani a rejtélyt

Fokozott terrorveszély Németországban: a gyors és határozott rendőri akciónak hála, tömeggyilkosságot előzhettek meg

Egy karácsonyi vásár és egy zsinagóga ellen tervezett terrortámadást egy fiatal fiú Kölnben. Már a tervet is kidolgozta, amikor a német hatóságokat külföldről riasztották. Nem egyedül dolgozott: a Telegram nevű közösségi oldalon osztotta meg elképzeléseit. A támadásokat szent háborúnak nevezte. Egy másik, 16 éves fiatalt hasonló gyanú miatt vettek őrizetbe az ország keleti részén. A német hírszerzés éppen egy nappal előtte figyelmeztetett, hogy jelentősen megnőtt a terrorfenyegetettség Németországban. Csütörtökön pedig Nancy Faeser német belügyminiszter is fokozott terrorveszélyről beszélt egy interjúban.

Karácsonyi vásár ellen tervezett terrortámadást egy 15 éves, afgán származású fiú Kölnben. A német hatóságok szerint a tinédzsernek nagyon határozott tervei voltak.

A terveiről egy csoportos beszélgetésben írt. Sok ötlete volt arról, hogy hol és hogyan lehetne támadni. Más helyszínek is szóba kerültek, de végül egy nagyon részletes terv mellett döntöttek a vásár ellen” – mondta a tartomány belügyminisztere.

Kapcsolódó tartalom

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. A fiú tartózkodási helyét gyorsan bemérték, és egy rendőri egység el is fogta. A tinédzsernek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, most először intézkedtek vele szemben.

A karácsonyi vásár elleni támadást tervezgető gyanúsított ráadásul nem egyedül dolgozott: a Telegram közösségi oldalon többen tervezték a merényleteket, köztük egy 16 éves, orosz származású brandenburgi fiú is. A Németország keleti részén élő tinédzsert szintén letartóztatták a rendőrök.

A beszélgetésben sajtóhírek szerint a kölni karácsonyi vásár mellett egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték a fiúk.

Az emberek azért mennek el a karácsonyi vásárba, hogy mézeskalácsot egyenek, igyanak egy puncsot, vagy felüljenek a körhintára. Ezek a karácsonyi ünnepkör szimbólumai, és pont most, a Hamász Izrael elleni szélsőséges támadása óta történnek olyan szélsőséges törekvések, amelyek veszélyeztetik a demokráciánkat. Éppen ezért esetlegesen a karácsonyi vásárok is a dzsihadisták célpontjaivá válhatnak” – mondta a német rendőrszakszervezet szóvivője.

A gyors és határozott reakció pedig könnyen lehet, hogy egy tömeggyilkosságot előzött meg.

Berlinben 2016 decemberében egy elrabolt kamionnal hajtott a tömegbe egy tunéziai terrorista. A bevándorlóként és terroristagyanús elemként számon tartott férfit akkor csak megfigyelték a hatóságok – ez végül tizenkét ember életébe került. A terroristának akkor ráadásul még Németországot is sikerült elhagynia, végül pár nappal később egy olasz kisvárosban találtak rá, ahol tűzharcban végeztek vele.

Az elmúlt évek támadásai oda vezettek, hogy sokan már félnek kimenni egy szabadtéri eseményre Németországban.

Én nem érzem magam annyira biztonságban, de itt már mindenhol akadályokat állítottak fel, ezért megéri eljönni ide. Mi a közelben lakunk” – mondta a közmédia németországi tudósítójának egy berlini nő.

Kapcsolódó tartalom

Németország épp szerdán jelentette be, hogy megnőtt a terrorfenyegetettség szintje az államban. A helyi alkotmányvédelmi hivatal szerint az izraeli–palesztin konfliktus miatt alakult ki ez a helyzet, egyre többen radikalizálódnak.

Szerintem egy milliméternyi területet sem szabad engedni az antiszemitizmusnak Németországban. Létfontosságúnak tartom, hogy ez az üzenet eljusson a társadalomhoz” – mondta egy német férfi.

A német hírszerzés a magányos elkövetőkre hívta fel a figyelmet: az egyedül dolgozó, radikalizálódott terroristák támadásai egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter is. Azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még