Aktuális

Szexuális erőszak miatt elrendelték egy ukrán férfi letartóztatását

További nyolc túsz szabadulhat a Hamász fogságából

Egy nappal meghosszabbították a tűzszünetet a Gázai övezetben. Katari közvetítők szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodni. Délután a Hamász átadott két izraeli nőt a Vöröskereszt munkatársainak. A megállapodás értelmében éjfélig további nyolc túszt kell szabadon engedniük. Közben Jeruzsálemben egy arab testvérpár terrortámadást követett el, három embert lőttek le.

Gépfegyverropogás közepette menekülnek az emberek a jeruzsálemi utcán – a felvételt egy járókelő készítette csütörtök reggel, amikor két fegyveres tüzet nyitott egy buszmegállóban.

Egy térfigyelő kamera rögzítette, ahogyan az autójukból kipattanó, pisztollyal és gépkarabéllyal felfegyverkezett támadók válogatás nélkül lőnek a megállóban várakozókra. Három embert megöltek, hat másikat megsebesítettek. Végül két katona és egy járókelő agyonlőtte a merénylőket, mielőtt még elmenekülhettek volna a helyszínről.

Kapcsolódó tartalom

A csütörtöki merénylettel egy időben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. A háború kezdete óta az amerikai diplomata már negyedszer utazott Izraelbe, hogy a zsidó államot Washington támogatásáról biztosítsa.

Kapcsolódó tartalom

„A találkozó épp akkor ért véget, amikor a Hamász gyilkosai izraelieket öltek itt, Jeruzsálemben. Ez ugyanaz a Hamász, amely az október 7-ei mészárlást is elkövette, amely meg akar gyilkolni minket, bárhol is legyünk. Megfogadtuk, hogy eltöröljük őket, és ezt közöltem a külügyminiszterrel is. Folytatjuk a háborút, senki nem állíthat meg bennünket” – fogalmazott Netanjahu.

Ugyanakkor Antony Blinken – aki Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozott – ismét felhívta Izrael figyelmét a gázai civil lakosság védelmére.

Előző este a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyveresei tíz izraeli és négy thaiföldi túszt adtak át a Vöröskereszt képviselőinek. Izrael pedig harminc bebörtönzött palesztint helyezett szabadlábra.

Kapcsolódó tartalom

Közben Tel-Aviv központjában ismét összegyűltek a túszok családtagjai és barátai. Izraeli források szerint az iszalmisták különböző gázai helyszíneken még nagyjából 145 embert tartanak fogva. Délután két izraeli nőt adtak át a Vöröskereszt munkatársainak, egyikük francia állampolgársággal is rendelkezik. A megállapodás értelmében éjfélig további nyolc túszt kell szabadon engedniük.

Kiemelt kép: A Hamász fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikva gyerekkórházának területére (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Ajánljuk még