Aktuális

Összeütközött egy oktató és egy utasszállító repülőgép, többen meghaltak

Egy gyógyászati szirupot gyanítanak több haláleset okozójaként

Három ember halálát vizsgálják a nyugat-indiai Gudzsarát államban, akik a feltételezések szerint szennyezett gyógyszirupot ittak – közölték az illetékes hatóságok csütörtökön.

A halálesetek az elmúlt három napban történtek Khed város környékén. Az előzetes vizsgálatokkal kimutatták a szirup szennyezettségét, további vizsgálatok során pedig megállapították, hogy külföldről érkezett Indiába. Jelenleg a részletes elemzések folynak, és megkezdődött a jogi lépések kezdeményezése – közölte Gudzsarát állam egészségügyi minisztere.

Több embernél hányást, tájékozódási zavarokat és mellkasi fájdalmat okozott a helyi boltban vásárolt ájurvédikus gyógyszirup – közölte egy magas rangú rendőrtiszt, aki kifejtette: a szirupminták nyomokban metilalkoholt tartalmaztak, ami a halál kiváltó oka lehetett. Az ájurvéda egy alternatív gyógyászati rendszer, amelyet milliók használnak Indiában.

Kapcsolódó tartalom

A nyomozásról beszámoló rendőrtiszt elmondta, hogy a gyógyszeres üvegen kitalált márkanév és gyártó szerepelt. Közlése szerint a szirupot árusító és szállító személyt is őrizetbe vették. Jelenleg folyamatban van kihallgatásuk a gyógyszer eredetével kapcsolatban. Hozzátette: az állami egészségügyi hatóság külön vizsgálatot folytat az ügyben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más egészségügyi hatóságok 2022 októbere óta több, Indiában gyártott, köhögéscsillapító termékekben is mérgező vegyületet találtak.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még