Rendkívüli

Sulyok Tamás a Fidesz–KDNP államfőjelöltje

Csalódás vagy valódi áttörés? – a Nyugat kételkedik Észak-Korea kémműholdjában

| Szerző: hirado.hu
Észak-Korea kedden bejelentette, hogy az új műholdja képeket készített a Fehér Házról, a Pentagonról, valamint amerikai repülőgép-hordozókról a norfolki haditengerészeti támaszponton. Miközben az elszigetelt ország erősítené hírszerzési képességeit, a Nyugat kételkedik a megfigyelőeszköz valódi működésében. Vajon technológiai áttörés történt, vagy csak egy újabb propagandafogásról van szó Észak-Korea részéről?

Az észak-koreai állami média által közzétett jelentések szerint a műholdjuk felvételeket készített a Fehér Házról, a Pentagonról és az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, valamint a csendes-óceáni Guam területén fekvő katonai támaszpontokról.

Phenjan állítólag dél-koreai katonai célpontokat is megfigyelt.

Bár Kim Dzsongun serényen büszkélkedik új kémműholdjával, a Nyugat kételkedik abban, hogy tényleg működik a megfigyelőeszköz.

„A Pentagonról és a Fehér Házról rengeteg kép van az interneten. Maradjunk ennyiben” – mondta egy amerikai katonai tisztviselő kedden a képriportokra reagálva.

Kapcsolódó tartalom

Működik egyáltalán Észak-Korea műholdja?

Jelentős kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy működőképes-e a mesterséges égitest. Több mint egy hete lebeg a magasban, független megerősítés azonban nem érkezett arról, hogy képeket sugározna vissza az észak-koreai vezetésnek.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán egyelőre csak annyit tudatott a nyilvánossággal, hogy pályára állt a felderítő eszköz.

„Ha valamit tudunk Észak-Koreáról, akkor az az, hogy ez az ország állandóan hazudik” – mondta Fjodor Terticskij, aki a szöuli Kookmin Egyetemen kutatja Észak-Korea politikáját.

Phenjan már többször is keltett hírverést hamisított képekkel – a tényleges képességeit messze meghaladó katonai képességekről és fegyverekről szóló állításokkal – a hazai és nemzetközi közönségnek szánt propaganda céljára.

A kommunista diktatúra ezúttal úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra az állítólag kapott képeket, ugyanakkor az is lehet, hogy azért tartja vissza a képi bizonyítékokat, hogy ellenségei ne tudják meg, pontosan mit is látnak.

Ha mégis működik a műhold, a szakértők szerint gyenge minőségű képeket szállít Phenjannak.

Elemzők szerint az észak-koreai műhold felbontási képessége korlátozott, pixelenként 3–5 méteres lehet.

Kapcsolódó tartalom

Stratégiai jelentéssel bír az áttörés

Bár jelenleg talán a műhold alkalmatlan a jelentősebb hírszerzési adatok begyűjtésére, az alacsony felbontás ellenére azonban Észak-Korea képes lehet vele azonosítani és kiválasztani a nukleáris csapások célpontjait.

Az észak-koreai katonai vezetés célja, hogy fejlessze országa hírszerzési képességeit, annak ellenére, hogy ez az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival szembemegy. A rezsim régóta védi műholdprogramját. Többnyire azzal érvelnek, hogy ez szuverén jog, katonai szükségszerűség. Egyes szakértők szerint viszont van ok a büszkélkedésre, ugyanis nagy ugrást jelent Phenjan számára már a program léte is.

Szimbolikus üzenet és politikai jelentőség

Észak-Korea hosszú távú politikai célja, hogy képes legyen megfigyelni nyugati ellenségeit.

„Phenjan neheztel, fél attól, hogy mit látnak az amerikai műholdak. Úgy vélik, hogy űr- és fegyverkezési versenyben állnak Szöullal” – mondja Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem nemzetközi tanulmányok professzora.

Az, hogy a jelentések Észak-Korea fő hírügynökségénél jelentek meg, arra utal, hogy mind a belföldi, mind a külföldi közönségnek szánták őket. Phenjan valószínűleg demonstrálni próbálja az erejét a nyugati közönség számára, attól függetlenül, hogy az valós-e vagy sem, szándékos elrettentő üzenetet közvetít.

Az elszigetelt kommunista diktatúrában élők számára a technikai fejlődésről szóló állítások is azt hivatottak mutatni, hogy az ország jól teljesít.

Forrás: BBC

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekinti a Kollima–1 hordozórakétára kapcsolt, saját fejlesztésű Mallikjong–1 katonai műhold fellövését az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen 2023. november 21-én. (Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA)

Ajánljuk még