Aktuális

Kocsis Máté: A Fidesz-KDNP frakcióülésén döntenek az új államfőjelölt személyéről

Az Egyesült Államok szövetségeseinek és ellenfeleinek vezetői is elismeréssel emlékeztek Henry Kissingerre

Az Egyesült Államokkal szövetségesi kapcsolatban és konfliktusban álló országok vezetői is elismerően emlékeztek csütörtökön az életének 100. évében elhunyt volt külügyminiszterre, Henry Kissingerre, valamint az amerikai politikai élet szereplői is részvétet nyilvánítottak.

Az Egyesült Államok külpolitikájának egyik legmegbízhatóbb és legkivételesebb szószólóját veszítette el Henry Kissinger halálával – írta csütörtökön George W. Bush volt elnök az amerikai külpolitikát az 1970-es években meghatározó politikus halálhírére reagálva.

A korábbi elnök kifejezte csodálatát Kissinger életútja előtt, aki zsidóként a nácik elől menekült el, még mint gyerek, majd már az amerikai hadsereg tagjaként harcolt ellenük.

Jichák Herzog, Izrael államelnöke, Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott találkozóján úgy emlékezett, hogy Henry Kissinger fektette le a közel-keleti béke alapjait,

amelyet később Izrael Egyiptommal kötött meg; és elismerését hangoztatta azokért a diplomáciai eredményekért, amelyek az amerikai diplomata nevéhez fűződtek.

Antony Blinken arról beszélt, hogy Henry Kissinger mércét jelent bárki számára, aki a külügyminiszteri pozícióban utódja lehet, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy tanácsait kérhette, legutóbb egy hónappal korábban.

Az amerikai külügyminiszter Tel-Avivban úgy fogalmazott, hogy „kevés ember volt jobb diákja a történelemnek, és kevés ember formálta nagyobb mértékben a történelmet, mint Henry Kissinger”.

Kapcsolódó tartalom

Hszi Csin-ping kínai elnök Joe Biden elnöknek küldött részvétüzenetében azt írta, hogy „Kissingerre mindig emlékezni fognak a kínai emberek, és mindig hiányozni fog számukra”. Kína államfője országa készségét hangoztatta az együttműködésre az Egyesült Államokkal a barátság ügyének nevében kínaiak és amerikaiak között, valamint a stabil kínai-amerikai kapcsolatok érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Henry Kissinger özvegyének írt üzenetében bölcs és széles látókörű politikusnak nevezte az elhunyt diplomatát, akinek neve elválaszthatatlanul összekapcsolódott azon pragmatikus külpolitikával, amely nagyban elősegítette a nemzetközi feszültségek enyhülését.

Richard Nixon egykori amerikai elnök lányai közleményükben úgy fogalmaztak, hogy édesapjuk és Henry Kissinger partnersége a béke időszakát teremtette meg az amerikai nemzet számára.

Henry Kissinger két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford alatt szolgált az amerikai adminisztráció tagjaként, először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként; legmeghatározóbb külpolitikai lépései közé tartozott az Egyesült Államok kivezetése a vietnami háborúból és az azt lezáró párizsi békemegállapodások, valamint az amerikai-kínai politikai kapcsolatok újrafelvétele.

Henry Kissinger halálhírét washingtoni idő szerint szerdán késő este jelentették be.

Ajánljuk még