Aktuális

Brutális baleset történt: teljesen összeroncsolódtak az autók

Triesztben fiatalkorú migránsok verekedtek össze, ketten megsérütek

Két fiatal megsebesült abban a tömegverekedésben, amely Triesztben robbant ki fiatalkorú migránsok között – közölték a részleteket a helyi hatóságok szerdán.

A verekedés a kikötőváros San Vito negyedében történt, amely Trieszt egyik központi, lakóházakkal teli részének számít. A rendőrség által közölt információk szerint egy csoport afgán fiatal három pakisztánit vett üldözőbe, akik egy migránsoknak fenntartott befogadóponton igyekeztek menedéket találni.

A központból további fiatalok mentek ki az utcára a pakisztániak segítésére, köztük egyiptomiak is: mintegy húsz fiatal támadt egymásra botokkal, vascsövekkel, késekkel.

Egyikük egy játékpisztolyt is előhúzott, melyet sokan igazinak véltek a kavarodásban.

Két 17 éves pakisztáni sérüléseket szenvedett, mentővel szállították őket kórházba. Egyiküket a karján, a másikat a mellkásán szúrták meg késsel. Egy harmadik, szintén pakisztáni epilepsziás rohamot kapott verekedés közben.

Kapcsolódó tartalom

Pierpaolo Roberti, Friuli-Venezia Giulia tartomány biztonsági tanácsosa hangoztatta, hogy a fiatalok kivétel nélkül felnőtt kíséret nélküli migránsként érkeztek az országba.

Kifejtette,

a római parlamentnek minél előbb szigorítania kell a felnőtt kíséret nélküli fiatalkorúak tartózkodására vonatkozó szabályokat.

A 18 év alattiaknak védelmet kell nyújtani, ugyanakkor nem lehet nem tudomásul venni, hogy egyre gyakrabban veszélyt képviselnek a közbiztonságra – tette hozzá.

„A Triesztben történtek nem számítanak ritka esetnek” – mondta Pierpaolo Roberti. Megjegyezte, olyan rendkívüli jogszabályokra van szükség, melyekkel a magukat fiatalkorúaknak valló, de törvényszegő bevándorlókat is ki lehet utasítani az országból. Az ezt is tartalmazó törvénycsomagot a képviselőház éppen szerdán fogadta el bizalmi szavazással. A szenátus csütörtökön voksol.

Kapcsolódó tartalom

Az új jogszabályok módosítják a felnőtt kíséret nélkül érkező, 18 év alattiakra eddig vonatkozó szabályokat:

a 16 év alattiak esetében harmincról negyvenöt napra emelik a rájuk vonatkozó visszatartási időt, vagyis számukra fenntartott táborokban, intézményekben kell maradniuk további elhelyezésükig.

A 16 és 18 év közöttiek esetében ugyanazt a korábbi kilencven napról százötven napra emelik, és helyhiány esetén ezeket a fiatalkorúakat felnőtt táborokban is elhelyezhetik. Újdonságnak számít, hogy a súlyos bűncselekményt elkövető fiatalkorú bevándorlót is kitoloncolással büntethetik.

A magukat 18 év alattiaknak vallóknál az olasz hatóságok külön vizsgálatot rendelhetnek el valós életkoruk megállapítására. Az év eleje óta mintegy 15 ezer felnőtt kíséret nélküli gyerek és fiatalkorú érkezett Olaszországba.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Tommaso Quaggio)

Ajánljuk még