Időjárás

Felhőátvonulás rondít bele a tavaszi napsütésbe, térképen mutatjuk mi várható

Peru visszaállította az elnöki kegyelmet Alberto Fujimori volt államfő számára

A perui alkotmánybíróság visszaállította Alberto Fujimori volt államfő számára az elnöki kegyelmet – közölte szerdán Francisco Morales, a taláros testület elnöke.

„Alberto Fujimorit haladéktalanul szabadon kell engedni, összhangban az alkotmánybíróság döntésével” – tette hozzá Morales a helyi RPP rádió műsorában. Az egykori elnököt egyebek között emberi jogok megsértése és korrupció miatt ítélték szabadságvesztésre.

A japán származású Fujimori tíz éven át, 1990-től 2000-ig vezette a latin-amerikai országot. Elítélése után utódja, Pedro Pablo Kuczynski adott neki elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de tavaly ezt a döntést érvénytelenítették. Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak.

Kapcsolódó tartalom

Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben.

Kiemelt kép: Alberto Fujimori (Fotó: MTI/EPA/Francisco Medina)

Ajánljuk még