Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Netanjahu a „gázai mészárosként” vonul be a történelembe Erdogan szerint

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök máris a „gázai mészárosként véste be nevét a történelembe” az izraeli hadsereg október elején indított Gázai övezeti hadműveletei miatt.

Erdogan szerdán az ankarai parlamentben, saját pártjának frakciója előtt úgy fogalmazott, hogy Netanjahu „az utóbbi egy évszázad egyik legnagyobb rémtettét” hajtotta végre, és ez nemcsak személy szerint őt, hanem „az őt feltétel nélkül támogatókat is megbélyegzi”.

Az izraeli miniszterelnök „veszélybe sodorja az izraeli nép és az összes zsidó biztonságát azáltal, hogy a Gázában általa elkövetett gyilkosságokkal felszítja az antiszemitizmust”

– hangoztatta Erdogan.

Kapcsolódó tartalom

A török elnök üdvözölte, hogy legalább ideiglenes jelleggel leállították a vérontást a Gázai övezetben, és kiemelte, hogy pozitív fejleménynek tartja a harcok humanitárius célú szüneteltetését és a fogolycseréket. Ugyanakkor úgy vélte, az izraeli kormány nyilatkozatai nem adnak reményt arra, hogy a jelenlegi tűzszünet hosszú távú megállapodáshoz vezethetne.

Közölte, hogy

Ankara a következő napokban még erőteljesebb diplomáciai erőfeszítéseket fog tenni a teljes körű tűzszünet és a további túszcserék előmozdítása érdekében.

Nyugati szövetségeseivel és egyes perzsa-öböli országokkal ellentétben Törökország nem tekinti terrorszervezetnek a palesztin Hamász iszlamista szervezetet, amely október 7-én indított támadásában mintegy 1200 emberrel végzett Izraelben és 240 túszt a Gázai övezetbe hurcolt. A török elnök számos alkalommal éles szavakkal bírálta a vérengzésre válaszként megindított izraeli hadműveletet, amely a gázai hatóságok szerint már több mint 15 ezer ember halálához vezetett az övezetben.

Ajánljuk még