Baleset

Frontálisan ütközött két autó, lezárták a főutat

Kiadták az igazságszolgáltatásnak a volt román miniszterelnököt, akit korrupcióval gyanúsítanak

Jóváhagyta a román szenátus szerdán, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást folytasson Florin Citu liberális szenátor, volt miniszterelnök ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak a koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése ügyében.

A vádhatóság szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Florin Citu vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg, több mint egymilliárd euró kárt okozva ezáltal a román költségvetésnek.

Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy

Románia korábban közölte: 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő akkor, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.

Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

A szenátus szerdán 90 támogató és két ellenszavazattal jóváhagyta a legfőbb ügyész kiadatási kérését. Citu mentelmi jogának megvonását párttársai is megszavazták. A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) 2021-22-ben fél évig vezető, az őt leváltó jelenlegi pártvezetést azonban nyíltan bíráló Citu természetesnek nevezte, hogy a szenátus nem akadályozta meg a bűnvádi eljárás lefolytatását.

Kapcsolódó tartalom

A liberális politikus azt mondta: miniszterelnöki hatáskörét a román törvényeknek megfelelően gyakorolta, a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején a lakosság egészségügyi helyzetének javítása, a járvány megfékezése vezérelte.

Citu a 2020-as decemberi választások után 2021 novemberéig állt – a PNL, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével – alakult jobbközép kormány élén.

Hétfőn a Citu-kormány vakcinabeszerzése ügyében

Klaus Johannis román államfő jóváhagyta az egykori Citu-kormány két egymást váltó egészségügyi minisztere, Vlad Voiculescu és Ioana Mihaila mentelmi jogának felfüggesztését is.

Romániában a parlamenti mandátummal rendelkező volt kormánytagok ellen csak az illető ház – a szenátus vagy a képviselőház –, a többi volt kormánytag ellen pedig csak az államfő jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást az igazságszolgáltatás.

Kiemelt kép: Florin Citu (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánljuk még