Legfrissebb

Diáktársait késelte meg egy tanuló egy gimnáziumban Németországban

Karácsonyi vásárban tervezett terrortámadást két tizenéves fiú Németországban

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron – közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el. A német Alkotmányvédelmi Hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrortámadások veszélye Németországban.

A düsseldorfi ügyészség szerint a 15 éves gyanúsítottat kedden fogták el az otthonában tartott házkutatás során. A leverkuseni bíróság szerdán elrendelte a fiú őrizetbe vételét terrortámadás kitervelésének és előkészítésének gyanújával.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) tartomány belügyminisztere elmondta, hogy a gyanúsított a Telegram egyik csoportjában osztotta meg a tervezett támadás részleteit.

A tinédzser különböző forgatókönyveket vázolt fel, köztük volt egy zsinagóga elleni támadás is. Végül a csoport megegyezett egy karácsonyi vásár megtámadásának konkrét tervében.

„Nagyon is konkrétnak tűnt a terv” – nyilatkozott Reul belügyminiszter újságíróknak.

Kapcsolódó tartalom

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. Az őrizetbe vett fiú korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel – tette hozzá a tartományi belügyminiszter.

Szintén merénylet előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy 16 éves fiát a keleti Brandenburg tartományban. A helyi belügyminisztérium szerint orosz állampolgárságú, fiatalkorú gyanúsítottról van szó.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrortámadások veszélye Németországban.

Kapcsolódó tartalom

A hírszerzés a korábbiaknál nagyobbnak nevezte a radikalizálódott, magányos elkövetők támadásainak veszélyét is.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Rendőrök járőröznek a Vilmos császár-emléktemplom mellett megnyílt berlini karácsonyi vásárban 2018. november 26-án. 2016. december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri teherautóval a zsúfolt berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, 12 embert megölt, 48-at megsebesített. A támadót négy nappal később, egy igazoltatás során lelőtték. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még