Legfrissebb

Diáktársait késelte meg egy tanuló egy gimnáziumban Németországban

Az Európai Bizottság kibővítené az utasjogokat és jobb tájékoztatást biztosítana az utazóknak

Az Európai Bizottság jogszabálymódosításokat javasol az utasjogok kibővítése és az utazók hatékonyabb tájékoztatása érdekében – tájékoztatott Didier Reynders uniós igazságügyi biztos Brüsszelben szerdán.

Didier Reynders a javaslatok bemutatásakor kiemelte: az új szabályok elfogadásuk esetén tisztázni fogják a visszatérítésre vonatkozó előírásokat abban az esetben, ha a légijáratokat vagy az átszállásos utazásokat közvetítőn keresztül foglalják le. Célja, hogy az utasok jobban védve legyenek a járattörlésekkel szemben – mondta.

Az új szabályok gördülékenyebbé teszik az utazásokat, különösen ha azok különböző utazási szolgáltatásokat vagy közlekedési módokat foglalnak magukban, biztosítva a jobb és valós idejű tájékoztatást, például a késésekről és a járattörlésekről.

A javasolt módosítások erősebb és egyértelműbb jogokat biztosítanak az utazók számára, és egyértelművé teszik az utazásszervezők kötelezettségeit és felelősségi körét

– közölte.

A sajtótájékoztatón Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos elmondta: különös figyelmet kell majd fordítani a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok szükségleteire a közlekedési módok közötti váltás, azaz az átszállás megvalósítása és megkönnyítése, valamint szükség esetén a minőségi segítségnyújtás javítása érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Ha egy légitársaság például arra kötelezi a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű utast, hogy kísérettel utazzon, mert az utasnak segítségre van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a repülésbiztonsági követelményeknek, a légitársaságnak a kísérő személyt díjmentesen kell szállítania, és amennyiben lehetséges, az utas mellett kell ülnie – tájékoztatott.

Ez a jog már létezik vasúton, hajón vagy autóbuszon folytatott utazás esetén

– emlékeztetett az uniós biztos. A brüsszeli testület közleménye szerint a jelenlegi szabályok módosítását az tette szükségessé, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az EU-ban repülővel, vonattal, autóbusszal vagy komppal utazók száma, elérve a mintegy 13 milliárdot évente.

Az uniós utasjogok hatálya alá tartozó utazók száma a következő években tovább fog növekedni, 2030-ra várhatóan eléri a 15 milliárdot, 2050-ra pedig a közel 20 milliárdot – tették hozzá.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még