Aktuális

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

A WHO-főigazgató szerint számos emberéletet olthatnak ki a Gázában terjedő betegségek

Arra figyelmeztetett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, hogy a fegyveres konfliktustól szenvedő Gázai övezetben a halálozások számának jelentős megemelkedését okozhatják az egyre terjedő, főleg légúti és hasmenéses tünetekkel járó betegségek.

„A súlyos túlzsúfoltsággal párhuzamosan megnövekednek a járványos légúti fertőzések, a hasmenéses betegségek, a fertőző májgyulladás, a rühesség, a tetvesség és egyéb kórok kockázatai” – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X mikroblogon.

Mint írta, ez a zsúfoltság mellett a gyógyszerhiányra és a rossz higiéniai állapotokra is visszavezethető. Kiemelte, hogy már most 111 ezer légúti megbetegedést és 75 ezer hasmenéses beteget regisztráltak, s a páciensek csaknem fele ötévesnél fiatalabb gyermek. Ezenfelül 12 ezer betegnél rühességet, 11 ezernél tetvességet, 2500-nál fertőző bőrbetegséget és 1100-nál sárgaságot diagnosztizáltak.

„Tekintettel az életkörülményekre és a hiányzó egészségügyi ellátásra több ember halhat meg betegségben, mint a bombázásokban” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén kijelentette, hogy a Gázai övezet „eposzba illő méreteket öltő humanitárius katasztrófa kellős közepén van”, és a világnak „nem szabad elfordulnia” ebben a helyzetben.

Kapcsolódó tartalom

„Intenzív egyeztetések folynak a tűzszünet meghosszabbítása érdekében, amelyet nyomatékkal üdvözlünk, de úgy hisszük, hogy valódi humanitárius fegyvernyugvásra volna szükség” – jelentette ki Guterres a tanácskozáson.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) adatai szerint

az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus sújtotta térség több mint 2,2 millió lakójából, 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a harci cselekmények elől.

Közülük 1,1 millióan az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) által fenntartott, de túlzsúfolt létesítményekben kerestek menedéket.

További 190 ezer ember iskolákban, rendezvénytermekben és gyülekezeti házakban, illetve őket befogadó családoknál húzódott meg.

Ajánljuk még