Baleset

Halálos baleset történt az autópályán, autók rohantak egymásba, mindkét irányban több kilométeres a torlódás

Szlovénia hat AW-139 M helikoptert vásárol Olaszországtól

Szlovénia hat Leonardo AW-139 M típusú többcélú helikoptert vásárol Olaszországtól 188 millió euró értékben – jelentette be kedden a védelmi minisztérium.

A beszerzésről szóló szerződést Marjan Sarec védelmi miniszter írta alá olasz kollégájával, Guido Crosettóval a közlemény szerint. A helikoptereket a szlovén fegyveres erők katonai műveleteihez, valamint védelmi és mentési célokra fogják használni.

A beszerzéssel a hadsereg a legmodernebb biztonsági szabványoknak megfelelő, korszerű helikopterekkel rendelkezik majd. „A helikopter nagyon erős, gyors és tágas, akár 15 utasnak is helyet biztosít” – közölte a minisztérium.

Minden helikopteren lehetőség lesz orvosi evakuálási modul felszerelésére,

amelyet az orvosi csapatok műszereihez és felszereléséhez igazítanak. Az AW-139 M jól alkalmazható keresési és mentési feladatokra, valamint tűzoltásra. „Egyszerre akár kétezer liter víz ledobására is képes” – olvasható a minisztérium sajtóközleményében.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátették: a helikoptereket az olasz kormányon keresztül szerzik be, nem pedig közvetlenül a gyártótól, mert így gazdaságosabb. A védelmi minisztériumnak így lehetősége lesz az olasz kormánnyal való hosszú távú együttműködésre, valamint a kompatibilitás biztosítására a közös NATO-projektekben és az uniós együttműködési programokban – hangsúlyozták.

A szlovén és az olasz védelmi miniszter szeptemberben írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében Szlovénia egy második C-27J Spartan típusú katonai szállító repülőgépet is vásárol Olaszországtól.

A két évvel ezelőtt vásárolt első ilyen repülőgép decemberben érkezik Szlovéniába.

A minisztérium szerint a legújabb beruházás a hadsereg fejlesztését és korszerűsítését szolgálja, tekintettel a mai biztonsági kihívásokra, beleértve azokat, amelyek a katonai repülés területén jelentkeznek. Az AW-139 M helikopterek leszállításának pontos tervét a jövő év elején véglegesítik.

Kiemelt kép: Marjan Sarec (Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik)

Ajánljuk még