Aktuális

Orbán Viktor: Magyarország négy új Gripent szerez be Svédországtól

Orbán Viktor dobogós helyet kapott Európa legerősebb embereinek listáján

| Szerző: hirado.hu
A Politico évről évre összeállítja a kontinens 28 legbefolyásosabb emberének listáját három különböző kategóriára bontva. Hogy ezt milyen módszertanra alapozva teszik rendszeresen, az idén sem derült ki. Mindazonáltal a magyar miniszterelnök stabil szereplőjévé vált a listának.

Orbán Viktor lehet a 2024-es év harmadik „legbomlasztóbb” személye az öreg kontinensen a Politico listája szerint. Hazánk kormányfőjét az európai politikával foglalkozó portál „ Az elrontó” (The spoiler) becenévvel illette, arra célozva, hogy ő lehet az EU vagy a brüsszeli buli elrontója.

Hogy a magyar miniszterelnök miért csúszott le a tavalyi második helyéről, azt a listához fűzött magyarázatban nem indokolják.

Ahogy az is meglepő, hogy szintén a bomlasztó kategóriába sorolták Annalena Baerbockot, Németország zöld párti külügyminiszterét, valamint Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét is, akik mind a ketten a magyar kormány szuverenista politikájának ellenfelei.

Kapcsolódó tartalom

A „bomlasztón” kívül a Politico a listát „cselekvő” és „álmodozó” kategóriákra osztotta. Ám hogy ezek mit jelentenek pontosan, arról nem sokat lehet tudni. Magyarázatukban, hogy mi alapján válogatták össze a „2024-es osztályt”, ezzel kapcsolatban csupán annyit írnak, hogy a cselekvők végrehajtó hatalommal rendelkeznek, az álmodozók a vitákat meghatározó eszméket képviselik, a bomlasztók pedig „a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy váratlan módon felforgassák a játékot.”

Ez az indoklás azért is zavaros, mert az úgynevezett cselekvők közül többek semmiféle végrehajtó hatalommal nem rendelkeznek.

Ilyen például az ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak vagy Marine Le Pen francia ellenzéki politikus, de még Ursula von der Leyenről, az Európai Bizottság (EB) elnökéről se lehet azt állítani, hogy végrehajtó hatalommal rendelkezne, az EB jogkörei ugyanis – bár szokás az unió kormányának nevezni – nem hasonlíthatóak egy nemzetállami kormányéhoz.

Hogy kik lettek a kategóriák aranyérmesei, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Várhatóan kedd este jelentik be a győzteseket.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én. A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még