Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Az EU az energia-vészhelyzeti intézkedések érvényességének egyéves meghosszabbítását javasolja

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett az Európai Unió Tanácsa elé, amelyben az energiaválság kezelése céljából a múlt évben bevezetett egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések időbeli hatályának meghosszabbítását indítványozta – tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Az uniós bizottság közleménye szerint noha az EU idén sokkal jobb helyzetben van az energiaellátás szempontjából, és a válságkezelési eszközök a piacok megnyugtatása és az ellátás megbízható működésének biztosítása szempontjából hatékonynak bizonyultak, a energiaválság kezelésére hozott intézkedések érvényességi idejének 12 hónapos meghosszabbítása további biztosítékot jelentene, tekintettel arra, hogy a globális energiapiacokon továbbra is nagy a feszültség.

Az érintett intézkedések közé az LNG-piac átláthatóságára és hiány esetén a szolidaritásra vonatkozó szabályokat meghatározó úgynevezett szolidaritási rendelet, a piaci korrekciós mechanizmus, valamint a megújuló energia használatának előmozdítását célzó projektek engedélyezésének felgyorsításával kapcsolatos vészhelyzeti szabályok tartoznak.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a piac ellenállóképességének fokozását, a tiszta energiára való átállás felgyorsítását és a biztonságos energiaellátás biztosítását, mivel Európa legtöbb részén már megkezdődött a fűtési szezon – írták.

Az energiavészhelyzeti intézkedések érvényességének javasolt meghosszabbításához az uniós tanács minősített többségű jóváhagyására van szükség.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még