Legfrissebb

Diáktársait késelte meg egy tanuló egy gimnáziumban Németországban

A migrációra közös problémaként kell tekinteni a cseh államfő szerint

A migráció problémájával az egyes európai országok külön-külön nem tudnak megbirkózni, azt közös ügyként kell kezelni – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő kedden Rómában, miután tárgyalásokat folytatott az olasz elnökkel és kormányfővel, Sergio Mattarellával és Giorgia Melonival.

„A migrációt egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani, azt közös problémának kell tekinteni” – mondta Rómában cseh újságíróknak nyilatkozva Petr Pavel, akinek szavait a közszolgálati Cseh Televízió ismertette.

„A különböző országokból érkező migrációs hullámokat a jövőben sem tudjuk elkerülni, mert a világ nem lesz stabilabb, a klímaváltozások újabb migrációs hullámokat fognak ösztönözni” – vélte a cseh elnök, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Olaszországba.

Csehország és Olaszország számos területen, köztük a migráció következményeinek kezelésében is együtt tud működni – hangsúlyozta a politikus.

Petr Pavel szerint a migráció problémájának kezelésében „közös európai politikára van szükség”. Azokat az országokat, ahonnan a migrációs hullámok elindulnak, nemcsak pénzzel, hanem szakértőkkel is támogatni kell, a legjobb az lenne, ha már ezekben az országokban logisztikai hátteret lehetne kiépíteni a migráció kezeléséhez és megfékezéséhez – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A cseh államfő leszögezte: szükség van az Európai Unió külső, schengeni határai őrzésének megerősítésére, és javítani kell az EU migrációs és befogadási politikáját.

Csehország gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a migráció kezelésében, hiszen még most is több mint 370 ezer ukrajnai menekült tartózkodik az országban

– mondta a cseh államfő.

Petr Pavel szerint az olasz vezetők nagyra értékelték Csehország hozzáállását az orosz-ukrán konfliktushoz. A cseh elnök és az olasz vezetők egyetértettek abban, hogy pénzügyi és anyagi téren, beleértve a fegyverek szállítását is, folytatni kell Ukrajna támogatását. „Az az álláspontunk, hogy Ukrajna veresége a mi vereségünk lenne” – ismertette Petr Pavel a tárgyalások eredményeit cseh újságírók előtt Rómában.

Kiemelt kép: Sergio Mattarella olasz államfő fogadja Petr Pavel cseh elnököt a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában (Fotó: MTI/EPA/Quirinale-palota sajtószolgálata/Paolo Giandotti)

Ajánljuk még