Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Brutális felvételek: egyre kegyetlenebbek a kényszersorozások Ukrajnában, már az utcáról rabolják el a sorozótisztek az embereket

Fényes nappal vittek el az utcáról az egyenruhások egy hadköteles férfit Munkácson, az esetről videó is készült. Hasonló brutális felvételek láttak napvilágot Ukrajna más régióiból is, miután az ország vezetői bejelentették, hogy fokozzák a katonai mozgósítást. Kijev közben új mobilizációs törvényt készít elő, amely sokaktól – köztük az egyetemisták egy részétől is – megvonná a felmentést a katonai szolgálat alól.

Sorra jelennek meg az újabb és újabb felvételek a kegyetlen ukrajnai mozgósításról, amely egy ideje már Kárpátaljára is begyűrűzött. Az M1-en bemutatott videó például Munkácson készült a napokban, ahol fényes nappal, erőszakkal tuszkoltak be a mikrobuszba egy hadköteles férfit a sorozótisztek. A Lemberg megyei Drohobicsban

az egyenruhások a földre dobtak egy bevásárlásból hazaigyekvő fiatalembert, aki nem akarta átvenni a behívóját.

Egy másik felvétel szerint pedig az otthonából hurcoltak el egy férfit, akit már köröztek, mert nem jelent meg a katonaorvosi bizottság előtt.

Kapcsolódó tartalom

„A zaporizzsjai hadkiegészítő udvarán vagyok. Nem akarnak kiengedni. Azt mondják, menjek, járjam végig a katonaorvosi bizottságot. Nem kaptam se enni, se inni. A WC-ben ittam a vízcsapból. Segítsenek kijutni innen, akaratom ellenére tartanak fogva!” – panaszolta egy másik fiatalember, Dmitro Tuljakov.

Egyre több brutális felvétel lát napvilágot azután, hogy egyes régiókban megengedték a hadkiegészítők munkatársainak, hogy a rendőrség jelenléte nélkül igazoltassák a hadköteleseket.

Kijev központilag is erősítene a sorozáson, Volodimir Zelenszkij elnök egy újabb mozgósítási terv kidolgozását ígérte.

„A mozgósítással kapcsolatban szeretném, ha az emberek megértenék a cselekvési tervet, hogy merre tartunk, mik a kihívások. A mozgósítás során fontos, hogy tudjuk, hogyan jutunk el A pontból B pontba. Tudnunk kell, milyen erőkkel haladunk előre, ezért jövő héten átfogó terv készül a kérdésben” – mondta korábban Zelenszkij.

Kapcsolódó tartalom

Közben az ukrán törvényhozás is bejelentette az új mozgósítási jogszabály előkészítését.

A törvényben, amelyet év végéig fogadnának el, rögzítenék, hogy leszerelni csak 36 hónap szolgálat után lehetne, valamint nem kaphatnának felmentést a másod- és harmaddiplomások sem.

„Semmit nem teszünk a védelmi minisztérium és vezérkar nélkül, és ha kialakul az egyetértés a kérdésben, akkor napirendre tűzzük. Első olvasatban december közepéig, másodikban év végéig igyekszünk elfogadni” – számolt be David Arahamija, a Nép Szolgája párt frakcióvezetője.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajnában a hadkiegészítők embertelen emberrablási gyakorlata ellen egyre többen emelik fel szavukat, azonban a vezetés mégsem tesz semmit annak leállítása érdekében. Olyanra is volt példa, hogy anyák, feleségek babakocsival állták el a sorozótisztek gépjárművét, így védve meg férjeiket az elhurcolástól.

Kiemelt kép forrása: hirado.hu grafika

Ajánljuk még