Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

António Guterres: A meghosszabbított tűzszünet elégtelen a humanitárius szükségletek fedezésére

A Hamász és Izrael közötti tűzszünet meghosszabbítása „a remény és emberiesség felvillanása” – jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár, egyben figyelmeztetett, hogy mindez nem enged elég időt a Gázai övezet humanitárius szükségleteinek fedezésére.

A gázai övezeti konfliktusban közvetítő Katar a nap folyamán közölte, hogy Izrael és a Hamász megállapodott a fegyvernyugvás két nappal való meghosszabbításában, valamint további túszok, illetve foglyok elengedésében.

„Erős reményeket fűzök ahhoz, hogy mindez lehetővé teszi számunkra, hogy még több humanitárius segélyt juttassunk el a Gázai övezet sokat szenvedő lakosságához, tudván, hogy a pótlólagos idővel is lehetetlen lesz a népesség drámai szükségleteit kielégíteni”

– mondta Guterres újságíróknak.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ a rafahi határátkelőn juttat be humanitárius szállítmányokat a Gázai övezetbe Egyiptom felől, ugyanakkor sürgeti az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő megnyitását is.

„Őszintén remélem, hogy lehetséges lesz további határátkelőket megnyitni, mert ezzel elősegítenék a segélyek elosztását és az ellenőrzését is izraeli részről. Ezért reményteli vagyok, hogy ez meg fog történni”

– tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a nap folyamán arról beszélt, a tárgyalásoknak arra kell irányulniuk, hogy az átmeneti tűzszünetet teljes körű humanitárius fegyvernyugvássá tudják átváltoztatni. „Az ENSZ minden lehetséges módon támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket” – mondta.

Az ENSZ-szóvivő közölte, hogy Guterres ismételten a Hamász által fogva tartott túszok haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését sürgette.

Dujarric megjegyezte, hogy a világszervezet a tűzszünet négy napja során fokozta a hetekig elszigetelt Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányait.

„Ez a segítség azonban vajmi keveset ér az otthonából elmenekült 1,7 millió ember hatalmas szükségletei tükrében. A humanitárius katasztrófa a Gázai övezetben napról napra súlyosbodik” – fűzte hozzá.

Ajánljuk még