Aktuális

Két gyermeket ütöttek el Móron: miután mindkét kicsi jobban lett, a hálás család első útja a mentőállomásra vezetett

Nagy összegekért keltek el egy prágai árverésen Václav Havel személyes tárgyai

Nagy összegekért keltek el vasárnap egy prágai árverésen Václav Havel volt cseh államfő és író személyes tárgyai, amelyet Dagmar Havlová, az egykori emberi jogi aktivista sógornője bocsátott aukcióra a Kodl Galériában.

Václav Havel zöld télikabátjáért, amelyet a rendszerváltó politikus az 1989 novemberi csehszlovákia bársonyos forradalom napjaiban hordott, 2,76 millió koronát (44,16 millió forint) adott egy licitáló.

Ebben az ikonikus kabátban mondta el Havel beszédét egyebek között 1989. november 25-én a prágai Letná téren megrendezett többszázezres, rendszerellenes tüntetésen, amely a korabeli kommunista hatalom elleni legnagyobb csehszlovákiai megmozdulás volt. A kabát kikiáltási ára 200 ezer korona volt.

A kabát értékét növelte, hogy tartozik hozzá egy Havel által írt személyes levél is, amelyet 1989 február 21-én írt, amikor 9 hónapos börtönbüntetésre ítélték, és titokban sikerült átadnia sógornőjének; akkor csúsztatta a nő zsebébe, amikor a tárgyalóterembe lépve megölelte.

Árverésre került két, Václav Havel által az 1950-es években festett kép is. A Vincent van Gogh önarcképéről Havel által szabadon készített másolat 550 ezer koronáért, míg a Napfényes táj című tájképért 600 ezer koronát adtak. Mindkét kép Havel testvérének hagyatékából származott.

Kapcsolódó tartalom

Václav Havel fiatalkori festői próbálkozásairól csak a legszűkebb családi és baráti köre tudott, ezért az árverési tárgyak bemutatását követő hetekben a cseh sajtóban többen kétségbe vonták, hogy egyáltalán ő lenne a képek alkotója.

A Kodl Galéria ezért szakértőket kért fel a művek vizsgálatára, akik egyértelműen arra a véleményre jutottak, hogy valóban Václav Havel készíthette őket.

Fiatalkori képeinek többségét Václav Havel barátainak ajándékozta, akik megerősítették, hogy Havel maga volt a festő.

Dagmar Havlová közölte, hogy az árverésen befolyt összeget a Prága központjában álló híres Lucerna palota felújítására fordítja, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. Havel sógornője újságíróknak elmondta: azért bocsátotta árverésre a volt államfő személyes tárgyait, mert a Lucerna palota felújítása jóval többe kerül a tervezettnél.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még