Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Korrupciós botrány Németországban: a vádak szerint a baloldali belügyminiszter hallgatásáért cserébe lefizette alkalmazottját

| Szerző: hirado.hu
Német lapértesülés szerint Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter 20 ezer eurós (kb. 7,6 millió forint) „hallgatási pénzt” fizetett a minisztérium kibervédelmi vezetőjének, mielőtt kirúgta volna, hogy a saját emberét ültesse a helyére. A Bundestag ellenzéki képviselői képmutatással vádolják a minisztériuma átláthatóságát fennen hirdető Faesert, és magyarázatot követelnek.

A szociáldemokrata német belügyminiszter, Nancy Faeser még januárban titoktartási szerződést íratott alá a kibervédelem akkori vezetőjével, Arne Schönbohmmal, cserébe azért, hogy utóbbi elfogadja az áthelyezését egy másik kormányzati szervhez, és ne tálaljon ki a sajtónak – számolt be a Bild című lap.

Kapcsolódó tartalom

A lap szerint Faeser és Schönbohm – közvetítőkön keresztül – négy sarokpontban állapodott meg:

  • Schönbohm nem tesz jogi lépéseket a belügyminisztérium alá tartozó Szövetségi Biztonsági és Informatikai Hivatallal (BSI) szemben,
  • a kiberbiztonsági vezető nem emel panaszt a Szövetségi Akadémiára való áthelyezése ellen,
  • az addig elvégzett munkáért a Faeser vezette minisztérium mintegy 20 000 euró (kb. 7,6 millió forint) pénzbeli juttatást fizet,
  • a megállapodást mindkét fél titokban tartja.

Az ellenzék magyarázatot követel

Míg a belügyminisztérium szóvivője tagadta az információ pontosságát, több ellenzéki Bundestag-képviselő megdöbbent a leleplezésen – számolt be a Bild. A kereszténydemokrata Alexander Throm a helyzet tisztázását követelte.

„Faeser szeptemberben még a belügyi bizottság teljes átláthatóságát ígérte. Ha kötöttek ilyen titoktartási megállapodást, akkor a miniszter félrevezette a bizottságot”

– emlékeztetett Throm.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik CDU-s politikus, Philipp Amthor számára a leleplezés Faeser következetlenségét mutatja. „Bizonyíték a jellemtelenségére, amikor a saját hibáit kellene beismerni. Nyilvánvaló, hogy (a belügyminiszter) kész volt minden eszközt felhasználni Schönbohm eltávolítására, hogy sunyi módon beszervezhesse oda a saját embereit.”

Christoph De Vries biztonságpolitikai szakértő így nyilatkozott: „Miért titkolta el a parlament és a nyilvánosság elől a titoktartási megállapodás tényét, és a hallgatási pénz kifizetését? Ezek egyértelműen munkaköri kötelességszegésre utalnak”.

Kiemelt képen: Nancy Faeser német belügyminiszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az EU-s belügyminiszterek találkozójára Brüsszelben, 2023. szeptember 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még