Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

The New York Times: Ukrajna a tavalyinál is nehezebb helyzetből vág neki a télnek

| Szerző: hirado.hu
Komoly félelem uralkodik az ukránok körében, hogy egy tavalyihoz hasonló telet már nem bírna ki az ország. Az energetikai hálózat ugyanis jelentős károkat szenvedett, ezek helyreállítása pedig csak részben sikerült. Moszkva viszont a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan növeli a csapások volumenét. Vajon döntő fordulatot hozhat az idei tél a háborúban?

Ahogy a téli hideg beköszönt Ukrajnában, egyre nagyobb az aggodalom, hogy Oroszország hamarosan újra nagyszabású támadásokat indít az energetikai létesítmények ellen, akárcsak tavaly, amikor megpróbálta kilátástalan helyzetbe taszítani ellenfelét. Csak fokozza a félelmeket, hogy

ukrán szakértők és tisztviselők egyöntetűen arról beszélnek, az energiarendszer most jóval törékenyebb, mint volt egy évvel ezelőtt

– írja a The New York Times.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai lapnak adott interjúkban az illetékesek elmondták, hogy az erőművek egy része még mindig nem tudott újraindulni a tavalyi támadások után, számos alállomás javítása nem fejeződött be, ráadásul olyan kritikus berendezések is hiányoznak, mint például a transzformátorok. A parlament energetikai bizottságának egy tagja kiemelte, a transzformátorok annyira létfontosságúak, hogy néhányat Ukrajna határain túl, szövetséges országokban tároltak, hogy a tél előtt ne kerüljenek Oroszország célkeresztjébe.

Az ukrán vezetés nem hajlandó részletes adatokat közölni az elektromos hálózat jelenlegi állapotáról. Egy idén nyáron közzétett ENSZ-jelentés szerint viszont

Ukrajna teljes termelőkapacitása április végére a háború előtti szint felére esett vissza.

Sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, mint tavaly” – mondta Viktorija Vojcicka parlamenti képviselő. Az ukrán termelőkapacitás olyannyira „rossz bőrben” van, hogy egyes elemzők azt is meglepőnek tartanák, ha az ország képes volna elkerülni az áramkimaradásokat a télen, még orosz támadások nélkül is.

Az első hó Kijevben 2023. november 22-én (Fotó: EPA/Segey Dolzhenko)

A helyzet különösen rosszul fest a hőerőművek esetében, amelyek szénnel vagy gázzal működnek, és kulcsfontosságúak a csúcsidőszakban jelentkező megnövekedett igények kielégítésére.

Az ukrán kormány szerint az erőművek nagyjából 4,5 gigawatt energiát fognak termelni ezen a télen, ami az ország háború előtti teljesítményének mindössze egyharmada.

Nyár óta pedig alig történt előrelépés a javítási munkálatokban, hiszen csupán 1,3 gigawattos kapacitást állítottak helyre, ami a teljes veszteség 15 százaléka. És az is komoly kihívást okoz, hogy befektetőket találjanak a környezetszennyező létesítmények javításához.

Kapcsolódó tartalom

A lap szerint Ukrajna ugyanakkor jelentősen növelte légvédelmi képességeit, melyeket rendszerint a kritikus energetikai létesítmények köré telepítettek. „Az egyik oldalról sebezhetőbbek, a másik oldalról viszont felkészültebbek vagyunk” –fogalmazott German Galuscsenko energiaügyi miniszter, aki elismerte, tavaly nagy volt a pusztítás. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a hatóságok több mint tízmilliárd ukrán hrivnyát (mintegy 100 milliárd forint) költöttek arra, hogy helyrehozzanak, amit tudnak, még a tél beállta előtt.

Bár Moszkva egyelőre nem indította el a nagyszabású rakétacsapásokat, ukrán tisztviselők az utóbbi időben az elektromos hálózatot ért dróntámadások felerősödését észlelték. Szombaton egy támadás során Odessza régióban mintegy 2000 család maradt több órára áram nélkül.

A csapások volumene a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan nő Ukrajna-szerte.

Több városban már havazott, Kijevben kedden esett le az első hó.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még