Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

RMDSZ: Lesz választási megállapodás az Erdélyi Magyar Szövetséggel

Lesz választási megállapodás a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között a jövő évi romániai választásokon – közölte pénteken az RMDSZ a kisebbik erdélyi magyar párt politikusaival folytatott kolozsvári egyeztetést követően.

A romániai magyar érdekvédelmi képviselet közösségi oldalán tudatta, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök és Balázs Attila ügyvezető elnök pénteken rövid megbeszélést folytatott az RMDSZ kolozsvári elnöki hivatalában Zakariás Zoltánnal, az EMSZ elnökével és Kátai Attila elnökhelyettessel.

„A találkozón egyetértettek abban: össze kell fogni 2024-re és egy olyan megállapodásnak is kell születnie, amely 2025-től is a magyar közösség legfontosabb kihívásait és érdekeit tartja szem előtt”

– írta az RMDSZ.

A pénteki egyeztetésről az EMSZ közleményben tájékoztatta az MTI-t. Mint írták: a kolozsvári megbeszélés résztvevői annak a lehetőségét tekintették át, hogy a jövő évi választásokon és az utána következő időszakban miként tudnak „a magyar közösségekre váró kihívásokra közös megoldásokat adni”.

„Az EMSZ és az RMDSZ vezetői egyetértettek abban, hogy a legmegfelelőbb az lenne, ha létrejönne egy keretmegállapodás a jövő évi négy választásra vonatkozóan”

– írta közleményében az EMSZ, mely szerint ennek kidolgozása érdekében a jövőben folytatják a tárgyalásokat.

Kelemen Hunor az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szeptemberi kolozsvári ülését követően úgy nyilatkozott: a szövetség mindkét kisebbik erdélyi magyar politikai alakulattal – az EMSZ-szel és a tavasszal bejegyzett Magyar Polgári Erővel (MPE) – együttműködik a 2024-es romániai választásokon, és erre már nyolc éve van egy bejáratott forgatókönyv.

„A parlamenti választásokon az együttműködés adott, az önkormányzatin megméretkezés lesz”

– mondta az MTI kérdésére válaszul.

A szövetség elnöke szerint az RMDSZ számtalanszor bizonyságot tett az együttműködésről, és ez a másik két politikai alakulat számára is fontos. „Eddig is volt együttműködés, és ezután is lesz” – összegzett a 2016-os és az 2020-as választásokra utalva.

Zakariás Zoltán EMSZ-elnök és Kulcsár-Terza József, az MPE ügyvivő elnöke a Krónika közéleti portálnak úgy nyilatkozott, hogy a szlovákiai magyar párt választási kudarca is az erdélyi magyar összefogás szükségességére figyelmeztet.

Ajánljuk még