Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Morawiecki több ellenzéki párt képviselőivel tárgyal a kormányalakításról

Mateusz Morawiecki több, eddig ellenzéki párt képviselőivel tárgyal kormányalakításról, új kabinetjének összetételét a jövő hét elején mutatja be – ezt maga a kijelölt miniszterelnök jelentette be pénteki sajtóértekezletén.

Az októberi lengyelországi választásokon legtöbb parlamenti mandátumot nyert, de önálló többséggel nem rendelkező Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltje, Mateusz Morawiecki a Lengyel Ügyek Koalíciójának nevezett, általa épített politikai szövetségről beszélt a varsói Nemzeti Stadionban megrendezett sajtókonferencián.

Azokat a programpontokat – köztük a biztonság- és agrárpolitikára vonatkozókat – mutatta be, amelyeket a koalíciójával megvalósítana. Bejelentette: kabinetjének összetételét hétfőn mutatja be, aznap Andrzej Duda elnök várhatóan be is iktatja a kormányát. Közölte:

ő maga és munkatársai több pártból származó, több tucat képviselővel egyeztettek a leendő kormány támogatásáról.

Morawiecki megerősítette: az ellenzéki tömörülések közül pénteken a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció vezetőivel találkozik. Úgy ítélte meg: a Konföderációnak több közös témája van a PiS-szel, ilyen például a nemzeti szuverenitás kérdésköre.

A Konföderáció a két fő parlamenti tömbön – a PiS-frakción, valamint a választásokon a második helyen végzett Polgári Koalíció által vezetett, összesen tizenegy pártból álló szövetségen – kívül áll. A Konföderáció egyik vezetője, Slawomir Mentzen eredetileg elutasította Morawiecki meghívását az együttműködési tárgyalásokra.

Kapcsolódó tartalom

Marek Sawicki, a széles ellenzéki tömbhöz tartozó Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselője szerdán közölte: az ő pártja, valamint a Szymon Holownia vezette Lengyelország 2050 tömörülés nem hajlandó egyeztetni Morawieckivel az esetleges kormánykoalícióról. A szintén ellenzéki Új Baloldal vezetése is hasonlóan nyilatkozott.

Morawiecki a PSL-ről a pénteki sajtóértekezletén elmondta:

az ő programjuk több pontban hozható közös nevezőre a PiS-ével, ezért „a PSL-nek érdemes elgondolkodnia azon, milyen szövetség teszi számára lehetővé programjának megvalósítását”.

Rafal Bochenek, a PiS szóvivője pénteken elmondta, hogy a háttérben folytatott tárgyalások során a PSL egyes képviselői érdeklődnek a pártjával folytatandó együttműködés iránt.

Andrzej Duda elnök október 13-án bízta meg Morawieckit kormányalakítással, az új kormánynak a beiktatást követő két héten belül bizalmat kell kérnie a szejmtől. A PiS-nek 194 mandátuma, az ellenzéki koalíciónak együttesen 248 mandátuma van a 460 fős szejmben.

Ajánljuk még