Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Daily Mail: Migrációs hátterű lehet a gyerekekre támadó dublini késelő – Bevándorlásellenes tüntetők lepték el az ír főváros utcáit

| Szerző: hirado.hu
Nem megerősített hírek szerint algériai migráns volt az a késelő, aki több gyermekre is rátámadt egy dublini iskola közelében. Az eset után óriási tüntetések törtek ki az ír fővárosban.

A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint

egy rendőr súlyosan megsérült, a letartóztatott személyek száma pedig már elérte a 34-et.

A sajtótájékoztatót tartó Drew Harris rendőrtiszt azt is elmondta, hogy továbbra is fokozott rendőri jelenlét van a városban, hiszen az ír gárdisták további erőszakos tüntetéshullámokra számítanak.

A rendőrtiszt arról is beszámolt, hogy a tüntetők 11 üzletben, 11 rendőrautóban, 3 buszban és egy villamosban okoztak jelentősebb kárt.

Az eseményekre reflektálva azt mondta, hogy ami történt, az rendkívüli volt, hozzátéve, hogy ilyen jelenetekre évtizedek óta nem volt példa.

Az ír igazságügyi miniszter, Helen McEntee csütörtökön tűrhetetlennek nevezte a jeleneteket, és azt mondta, hogy „nem szabad megengedni, hogy egy gengszter és manipulatív csoport egy megdöbbentő tragédiát használjon fel a pusztításra”.

Kapcsolódó tartalom

Az erőszakos tüntetések azután törtek ki, hogy

öt ember, köztük három gyermek megsérült egy késes támadásban kedden Dublin belvárosában. Nem megerősített hírek szerint a késes támadó algériai migráns volt

– számolt be róla a Daily Mail.

Az információt hivatalosan még nem erősítették meg. Korábban a rendőrség azt közölte, hogy a támadást – amely egy katolikus iskola közelében történt – egy 50 év körüli férfi követte el.

A rendőrség elszigetelt esetként kezeli az incidenst, kizárva a terrorcselekmény lehetőségét – közölték az ír hatóságok. A támadás Dublin sétálóutcája mellett, a Parnell térnél történt. A hatóságok jelenleg az elkövető indítékát vizsgálják.

Leo Varadkar ír miniszterelnök bejelentette: a rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. „Mindnyájunkat megdöbbentett a Parnell térnél történt eset” – írta közleményében a kormányfő.

Egy, az RTE ír közmédiának nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy az út túloldalán egy férfi kezét lendítve, szúró mozdulatra készült. Amikor közelebb ért, két leszúrt gyereket látott. Egy másik szemtanú egy kislányt látott a földön fekve, körülötte sikoltoztak és sírtak.

A rendőrség szerint egy ötéves kislány, egy 30 év körüli nő és egy 50 év körüli férfi szenvedett súlyos sérüléseket.

A kislányt sürgősségi orvosi ellátásban részesítették. Egy ötéves fiú – akit azóta már kiengedtek a kórházból – és egy hatéves kislány pedig enyhébb sérüléseket szenvedett.

A tájékoztatás szerint csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott a rendőrökkel. A mintegy 2-300 főre duzzadó tömeg – melyben az ír zászlók mellett „Az ír életek számítanak” feliratú táblák is megjelentek – autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.

A zavargások megfékezésére mintegy 400 rendőrt mozgósítottak, és kordonnal vonták körbe az ír parlament épületét is. Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban jelentette be az X közösségi oldalon, hogy a rendbontásoknak sikerült véget vetni.

Forrás: Daily Mail / The Guardian /BBC

Kiemelt kép: Az ír gárda rendőrei az O’Connell Streeten egy kigyulladt járművet néznek, miután csütörtökön egy késes támadást követően – melyben öt ember, köztük három kisgyermek megsérült – zavargások törtek ki Dublinban (Fotó: EPA/Mostafa Darwish)

Ajánljuk még