Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Palesztinpárti és klímavédő tüntetők zavarták meg a hálaadásnapi menetet New Yorkban

Palesztinpárti és klímavédő tüntetők zavarták meg csütörtökön New Yorkban a hagyományos nagyszabású hálaadásnapi felvonulást, amely turisták és érdeklődők tízezreit vonzza Mannhattan utcáira.

A felvonulás útvonalán az aktivisták transzparensekkel vonultak ki, néhányan pillanatragasztóval az aszfalthoz rögzítették magukat, valamint vörös festékkel öntötték le egymást. A transzparenseiken az állt, hogy „Szabadságot Palesztinának és a bolygónak!”.

A rendzavaró csoport tagjait a kiérkező rendőrök távolították el, és őrizetbe vették. A felvonulás útvonalának másik pontján palesztin zászlókat lobogtató tüntetők az elmúlt hetekben megszokottá vált palesztinpárti és Izrael-ellenes mondatokat kiabáltak.

New Yorkban a Macy’s Hálaadásnapi Felvonulást (Macy’s Thankgiving Day Parade) 1924 óta rendezik meg.

Az idei menetben, valamint a szervezésben nyolcezer ember vett részt. Fúvószenekarokat, táncosokat, zsonglőröket, különböző feldíszített autókat és óriási felfújt bábukat láthatott a több tízezres közönség Manhattan utcáin több kilométer hosszan.

A felfújt figurák közül több jól ismert képregény- és rajzfilmhősöket jelenített meg, és a legnagyobbak mérete a 10 métert is meghaladta. A felvonulási menetet idén egy alabamai egyetem, az Alabama A&M University 258 tagú fúvószenekara vezette.

Kapcsolódó tartalom

Hálaadás alkalmából az Egyesült Államok más nagyvárosaiban is tartottak ünnepi parádét, a legrégibb ilyen esemény a philadelphiai, amelyet először 1920-ban rendeztek meg, a New York-ival egyidős a Detroit városában tartott felvonulás, amely szintén jövőre lesz 100 éves.

Hálaadás napján számos jótékonysági eseményt is tartanak, köztük sporteseményeket.

Washington elővárosában, a Maryland állambeli Bethesdában több ezer résztvevővel rendezték a hagyományos Turkey Chase, azaz Pulykakergetés nevű futóversenyt, amelynek nevezési díjából a YMCA ifjúsági szervezetet támogatják.

A Hálaadás az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb családi ünnep, minden év novemberének negyedik csütörtökén tartják, amelyen a hagyomány szerint az őszi betakarítási időszak után adtak hálát a termésért. Ilyenkor a tradicionális étel a pulyka, amelyből mintegy 200 millió kerül az amerikai családok asztalára zöldségkörettel és áfonyaszósszal.

Ajánljuk még