Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Szlovákia további egy évet kér az EU-tól az orosz olajfüggőség megszüntetésére

| Szerző: hirado.hu
Pozsony szerint az EU-s szankciók azonnali bevezetése az országban üzemanyaghiányt okozna, ezért Szlovákia további időt kér az orosz olajfüggőség megszüntetésére.

Uniós diplomáciai körökből úgy értesült a Politico, hogy Szlovákia egy évvel meg akarja hosszabbítani az orosz olajimport tilalma alóli mentességét.

Robert Fico (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Brüsszel most az Oroszország elleni 12. szankciós csomag összeállításán dolgozik. Az Európai Bizottság a múlt héten egy új javaslatot juttatott el a tagállamokhoz, amely a G7 által eredetileg tavaly bevezetett olajárplafon szigorításának ajánlását is tartalmazza. Az EU tavaly megtiltotta az orosz nyersolajnak még a tengeri importját is, de a szankció alól ideiglenes hatállyal Csehország, Szlovákia és Magyarország felmentést kapott, mert területükre csakis csővezetéken keresztül érkezhet nyersolaj. A mentességben érintett három ország azonban konkrét időpontig köteles kiépíteni az orosz olaj alternatíváját jelentő új beszerzési rendszert. A Politico értesülései szerint a Szlovákiában hatalomra került új kormány most azt szeretné elérni, hogy a decemberben lejáró mentességet egy évvel hosszabbítsák meg.

A névtelenséget kérő uniós diplomata szerint Petra Vargová, Szlovákia uniós nagykövete az EU-nagykövetek rendes pénteki találkozóján terjesztette elő a kérést. Azzal érvelt, hogy a jelenlegi ütemterv a pozsonyi finomító leállását okozná, ami az egész régióban gázolajhiányhoz vezetne.

Kapcsolódó tartalom

Szlovákia továbbra is azon uniós országok közé tartozik, amelyek leginkább Oroszországra támaszkodnak az energia tekintetében. Földgázának 60 százaléka, olajának 70 százaléka és teljes nukleáris üzemanyaga Moszkvától származik.

A Mol tulajdonában lévő pozsonyi Slovnaft finomító kizárólag orosz kőolajat használt. Idén nyáron a cég közölte: több időt kér Brüsszeltől a szükséges technológiai módosítások elvégzésére, annak érdekében, hogy máshonnan is tudjon olajat venni. A felhívást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is támogatta.

A Slovnaft jövőre 350 millió eurót fektet be új technológiába – tájékoztatta a Politicót egy szlovák diplomata, aki hozzátette, hogy a finomító Ukrajnába is küld üzemanyagot, hogy Kijev azt is a háborús erőfeszítései szolgálatába állíthassa.

Valószínűleg politikai és technikai okai is vannak annak, hogy Szlovákia kéri a hosszabbítást” – mondta a diplomata.

Kapcsolódó tartalom

Szlovákia hosszabbítási törekvése összefüggésbe hozható azzal is, hogy a Mol nem hajlandó felgyorsítani beszállítói diverzifikációját – mondta Krzysztof Debiec, a varsói Center for Eastern Studies agytröszt munkatársa, aki szerint a cég közel áll Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányához. Ezzel Szlovákia „olyan országgá vált, amelynek kritikus energiainfrastruktúrája gyakorlatilag egy külföldi ország tulajdonában van, és amelynek nem érdeke, hogy ezt a függőséget szemmel láthatóan korlátozza” – mondta a Politico beszámolója szerint Debiec.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még