Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

Megkezdődtek a parlamenti választások Hollandiában

Hollandiában szerdán megkezdődtek a parlamenti választások, megnyitottak a szavazóhelyiségek, mintegy 13,3 millió állampolgár jogosult leadni voksát a képviselőház 150 tagjának megválasztására.

Az előrehozott választásra azután kerül sor, hogy Mark Rutte, az országot 12 éve irányító jobboldali-liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem jutott egyezségre egy migrációs politikai kérdésben, a menekültek családegyesítésének kezelésében.

Kapcsolódó tartalom

A holland szavazók országszerte több mint 9 ezer helyen adhatják le szavazatukat. A szavazóhelyiségek reggel fél nyolckor nyitottak, a szavazás 21 órakor ér véget. A holland közszolgálati média ezidőtájt teszi közzé az első exit poll felmérést.

Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy szoros küzdelem várható a jelenleg kormányzó jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD), a jobboldali politikus Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) valamint Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (GroenLinks/PVDA) között. A VVD illetve a GroenLinks/PVDA kormányfőjelöltei, Dilan Yesilgöz volt igazságügyi miniszter, és Frans Timmermans korábbi klímaügyekért felelős uniós biztos.

Egy kedden közzétett felmérés szerint Wilders pártja nagyon szűken megelőzte a VVD-t és GroenLinks/PVDA-t. Abszolút többséget egyik párt sem szerezhet, várhatóan legalább három párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még