Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Elutasították Morawiecki koalíciós ajánlatait, ellenzékbe vonulhat a PiS Lengyelországban

| Szerző: hirado.hu
Az új lengyel parlamentben többséget alkotó ellenzéki szövetséghez tartozó Harmadik Út, valamint a szövetségen kívüli, szintén ellenzéki Konföderáció elutasította Mateusz Morawiecki kijelölt miniszterelnök felkérését, hogy lépjenek be az új kormányba – tájékoztatta a PAP hírügynökséget Marek Sawicki, a Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselője.

Mi már megállapodtunk a miniszterelnökkel, aki a többségi koalíció miniszterelnöke, vagyis Donald Tuskkal. Nem folytatunk egyidejű tárgyalásokat két miniszterelnökkel. Egy dublőr nem érdekel bennünket – mondta Mateusz Morawieckire utalva Marek Sawicki, aki elárulta, hogy pártja tárgyalási ajánlatot kapott Morawieckitől, de azt elutasította.

Mateusz Morawiecki (MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Korábban elutasította a tárgyalásokat az Andrzej Duda államfő által kormányalakítással megbízott Mateusz Morawieckivel a szintén ellenzéki, de a négypárti ellenzéki szövetséghez nem tartozó Konföderáció is, amelynek 18 képviselője van a 460 tagú szejmben.

Kapcsolódó tartalom

Ismert: Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg Mateusz Morawieckit az új kormány megalakításával. Morawiecki közölte, hogy ehhez hét-nyolc napra van szüksége.

Az októberi parlamenti választásokon az eddigi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot, de nincs többsége a szejmben, ahol a négypárti ellenzéki koalíciónak együttesen 248 képviselője van – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ajánljuk még